Погребват Лех Качински и съпругата му Мария

Погребват Лех Качински и съпругата му Мария

Днес ще се състои церемонията по погребението на президента на Полша Лех Качински и съпругата му Мария Качинска в старата полска столица Краков.

Очаква се на церемонията в Мариацката катедрала да присъстват 80 чуждестранни делегации, сред които редица президенти, премиери и короновани особи. Някои отмениха пристигането си, заради затруднения с полетите, причината за което е вулканичния облак, който покри голяма част от Европа. На траурната церемония няма да бъдат американският президент Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози, британският принц Чарлз и канадският премиер Стивън Харпър. Досега руският президент Дмитрий Медведев не е отменил присъствието си на церемонията. Бившият украински президент и близък съюзник на Качински – Виктор Юшченко, както и сегашният украински президент Виктор Янукович, ще отидат в Краков с коли.

Припомняме, че в самолетната катастрофа, станала в 10.50 ч. московско време на 10 април край западния руски град Смоленск, загинаха 96 души, сред които президентът на Полша Лех Качински. 88 от загиналите са членове на държавната делегация, предвождана от президента Качински. Лех Качински беше начело на полска делегация, пътуваща по покана на Москва за 70-тата годишнина от убийствата на полски офицери в Катинската гора по време на Втората световна война.

Първоначалната версия за катастрофата е неизправност в лявото крило на самолета, съветско производство, модел Ту-154. Впоследствие се появиха и предположения за грешка на екипажа. От руското следствие обявиха, че за момента работят по три версии: „Следствието работи по три версии за катастрофата – неблагоприятни атмосферни условия, така наречения „човешки фактор" и техническа повреда в машината", съобщил сътрудник на Следственото управление в Смоленска област. Машината се е запалила и се е разбила на около 2 км. от летището в Смоленск. Атмосферните условия са били лоши, над района е имало мъгла. Според руски медии, при снижаването самолетът е закачил върха на дърветата.

Вирни се горе