Поетесата с родопски корени Елена Алекова представи пред смолянска публика новата си книга „Късчета от рая”

  Поетесата с родопски корени Елена Алекова представи пред смолянска публика новата си книга „Късчета от рая”

Срещата се организира в партньорство с Община Смолян, Регионална библиотека и Клуб на дейците на културата, който домакинства събитието.

Творческата среща, провела се на 18.10.2023 г., започна с биографично представяне на авторката от директора на библиотеката Светлана Хаджиева, която изчете и поздравителен адрес от името на Община Смолян. Писателят Светозар Казанджиев направи кратък анализ на творчеството на Елена Алекова като постави акцент върху голямото й значение на автор, възпяващ Родопа планина.

Поетесата и публицист представи част от новите си стихове в проза, които плениха публиката с изяществото и живостта си. Присъстващите попиваха с внимание строфите на рецитиращата авторка и вълнуващата срещата продължи без усет за време и място. Раздадените автографи и споделени лични размисли в представянето добавиха към очарованието на писателката още един прекрасен спомен от поредната среща с нейното творчество.

Читателите на Регионална библиотека могат да намерят във фонда на културната институция цялото богатство от стихове и публицистика на Елена Алекова.

Елена Алекова е родена в с. Мугла, Смолянска област. Завършва основно образование в ОУ „Иван Вазов” в родното си село, Политехническа гимназия „Васил Левски” в Смолян, днес Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Левски”, и специалност „Български и руски език и литература” в Учителски институт „Дичо Петров” (днес филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”). Следва две години „Българска филология” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

През 1987 година постъпва в Литературния институт „А. М. Горки” в Москва, в семинара по проза на известния руски писател Руслан Киреев. През 1992 година го завършва като магистър по литература. Същата година постъпва в Литинститута като аспирантка и през 1994 г. защитава дисертация на тема, свързана с руската емигрантска литература през ХХ век (за творчеството на поета емигрант Георгий Иванов), като придобива научна степен доктор по филология Работи като редактор и отговорен редактор във вестник „Български писател”, главен редактор на вестниците „Тракия” и „Съвременно читалище”, като главен експерт в Министерството на културата и главен уредник на къща музей „Христо Смирненски” в столицата. Няколко години води Литературната гостоприемница при Народно читалище „Д-р Петър Берон - 1926 г.”, а по-късно става художествен ръководител на Националния литературен салон „Старинният файтон”. Носителка е на Специалната литературна награда „Николай Хайтов” (2007), Национална награда за поезия „Дамян П. Дамянов” (2009), Национална литературна награда за публицистика и есеистика „Богомил Нонев” и много други.

През 2019 година публицистичната й книга „Родопа е предел” е отличена с Националната литературна награда „Николай Хайтов” - по повод на 100-годишнината от неговото рождение, и с най-високото отличие на Съюза на българските журналисти - „Златно перо”.

Вирни се горе