Поетът Емил Енчев с награда „Златен век – Сребърен печат на Цар Симеон Велики“ от Министерство на културата

Поетът Емил Енчев с награда „Златен век – Сребърен печат на Цар Симеон Велики“ от Министерство на културата

Призът му бе връчен от кмета на Община Девин Здравко Иванов

Поетът Емил Енчев е с поредно признание от Министерство на културата на Република България.

В навечерието на най-българския празник – „Денят на народните будители“ той бе отличен с престижната награда „Златен век – Сребърен печат на Цар Симеон Велики”.

Призът му бе връчен днес от кмета на Община Девин Здравко Иванов на церемония в Сесийната зала на общинската администрация в присъствие на началници на отдели и служители.

Емил Енчев бе отличен от Министерство на културата и за цялостната му творческа дейност и по повод 70 – годишният му юбилей. Грамотата бе подписана лично от министърът на културното ведомство Кръстьо Кръстев и му е присъдена в навечерието на Деня на музиката и поезията – 1 октомври.

Енчев е познато име в съвременната българска литература, защото е автор на трийсет книги със стихове, разкази, романи, пиеси – художествени монографии свързани с историята на живота в красивия град Девин. Той е автор на текста на песента „Молитва за Девин“, която прозвуча като въздишка в сърцата на неговите съграждани и възбуди интереса на съветниците от Общински съвет – Девин, които приеха песента за химн на град Девин.

В момента Емил Енчев очаква поредната си естетична книга дадена за печат, под заглавие „Кълнове“, в която е описал земетръсните отношения на хората – един към друг и тяхната грозна забрава.

На път е да излезе шестата му пиеса „Панагюрският предател“ – една своеобразна комедия за опошленото нищо от живота, в който всички предатели от недавното минало се обявиха за революционери. Една много смешна пиеса с най-тъжният монолог на майка - България.

Вирни се горе