„Подкрепа за майките: да отидем за златото“ е тазгодишното мото на кампания за кърмене

„Подкрепа за майките: да отидем за златото“ е тазгодишното мото на кампания за кърмене

Ежегодно от 1 до 7 август в над 120 страни в света се отбелязва Световната седмица на кърменето. През 2021 година тя съвпада с провеждането на Олимпиадата в Токио, като WABA (Световният алианс за действие при кърмене), прави паралел със спортното събитие и сравнява подготовката на спортистите с тази, изисквана от бъдещите майки, които се нуждаят от надеждна и актуална информация, окуражаване и подкрепа, опитна и практическа помощ. Целите на кампаниите са повишаване на осведомеността за необходимостта и ползите от подкрепата за кърмещите майки оказвана от семейна и социална мрежа, здравеопазване, правителство и законодателство, работодатели, кризисен отговор при спешни ситуации.

Кърменето е основна физиологична функция на жената, благодарение на която бебета и малки деца се хранят с майчино мляко. Кърмата осигурява на новороденото всички необходими за развитието му хранителни вещества от първия му ден, като желязо, калций и фосфор под форма, която бебето може да усвоява лесно. В съдържанието й влизат и жизнено важни мастни киселини в количества, необходими за развитието на мозъка, очите и нервната система. Пребиотичните олигозахариди, естествено съдържащи се в състава на майчиното мляко са специални хранителни вещества и подпомагат растежа на полезните бактерии в храносмилателната система. Доминирането на тези „добри“ бактерии спомага за потискането на болестотворните организми, а този баланс поддържа естествените механизми на вътрешна защита на бебето. Кърмата подпомага имунната система и може да предпази от развитие на астма в ранното детство.

Кърмаческият процес, освен за физическото, е жизненоважен и за ранното психическо развитие на новороденото. Близостта осигурява комфорт и топлина, като едновременно с това развива сетивата за допир, зрение, мирис, слух и вкус. Кърменето стимулира освобождаването на хормона окситоцин, въздействащ благоприятно върху емоциите на майката, като я кара да се чувства отпусната и доволна докато храни бебето си и превръща храненето в едно успокояващо преживяване . Кърменето е естествен и здравословен начин да се редуцират част от натрупаните по време на бременността мастни депа, което спомага за възстановяване на теглото на жената. Качеството на млякото зависи от храненето на майката. Много важно е тя да се храни разнообразно и в достатъчно количество. Подходящи храни са тези богати на въглехидрати, като пълнозърнест хляб, зърнени храни, макаронени изделия и картофи, които осигуряват енергия, а плодовете и зеленчуците – важни витамини, минерали и хранителни влакнини (фибри, баластни вещества). Докато майката кърми е важно да не забравя да приема и достатъчно количество вода, около 2 л. дневно, тъй като тя е от съществено значение за продуцирането на кърма.

Ползите от кърменето за майката и детето са безспорни. Избирайки естественото хранене на своето дете, Вие избирате най- добрия старт за неговия живот!

По време на Световната седмица РЗИ-Смолян, съвместно със списание “Кенгуру“ и Ла Лече лига България, ще предостави на бъдещите майки и родилките в МБАЛ “Д-р Братан Шукеров“ – Смолян списания, множество информационни материали по темата и козметика, необходими за майката и новороденото.

Използвани са материали от интернет страниците на Световния алианс за кърмене, Националния център по обществено здраве и анализи и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

Вирни се горе