Крайният срок за подаването на заявления за целева помощ за отопление е до 31 октомври

Крайният срок за подаването на заявления за целева помощ за отопление е до 31 октомври

От началото на приема на документи за целева помощ за отопление в дирекциите “Социално подпомагане“ в област Смолян са постъпили 9122 заявления.

Това съобщи пред Радио “Фокус“ – Смолян Петя Пампорова, директор на Регионалната дирекция “Социално подпомагане“ .

7219 от заявленията са одобрени, отказите са 1010, а в обработка има 894 заявления.

Крайният срок за подаването им е до 31 октомври и се очаква да има още, уточни Пампорова.

Пенсионерите запазват право на помощи за отопление след вдигането на пенсиите

“Помощта е в размер на 623,55 лв. за петте месеца отоплителен сезон. Първите плащания минаха в средата на месец август и тогава сме изплатили 2 181 801 лв. за 3499 заявили помощ за отопление лица. Повечето са за твърдо гориво, което е характерно за региона на Смолян“, допълни Пампорова.

Тя отбеляза, че на 24 август е подписано споразумение между Министерство на земеделието, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане за взаимодействие и сътрудничество при оказване на подкрепа на правоимащите лица, на които е издадена заповед за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво за предстоящия отоплителен сезон чрез предоставяне на дърва за огрев на преференциални цени.

Министерството на земеделието поема ангажимент чрез държавните горски стопанства да осигури дървен материал на лицата, на които е издадена вече заповед за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво, така че те да получат дървен материал по цени и ред, определени от Министерството на земеделието чрез държавните горски стопанства на територията на областта, допълни Пампорова.

Вирни се горе