Под звуците на родопска гайда бе открита изложбата за Източните Родопи в парламента

Под звуците на родопска гайда бе открита изложбата за Източните Родопи в парламента

Под звуците на родопска гайда, в изпълнение на седемгодишно дете, бе открита изложбата за Източните Родопи в сградата на парламента на пл.“Княз Александър I “.

Който не е видял Родопите, не е видял България, е казал дядо Вазов и с право - с тези думи беше открита експозицията от организаторите - общество „Културно наследство“ , част от „Европа Ностра - България“, чиято цел е популяризиране чудесата на България, на отделните региони.

„За да покажем, че „Бранд България“ започва със свещената планина – пазител на традициите, на многообразието, пренесохме тези късчето от сърцето и душата на Родопите тук в Народното събрание. Така искаме да приковем вниманието на всички към „Бранд България“, уникалната визитна картичка на страната ни, добре позната у нас, но все още неразпознаваема в чужбина“, каза водещата на събитието.

Има нещо символично в това, че чудесата на България, като част от кампанията „Бранд България“, започва с чудесата на Родопите, заяви председателят на парламента Росен Желязков. Родопите, по думите му, не са просто географско понятие, не са само планина, те имат много по-голямо символно значение, особено за българския дух, с това съчетание на мистика, на свещенодействие, на исторически препратки, на усещането за близостта до Бога – не по височина, а по усет. С това, че Родопите са в сърцето на всеки българин, с това, че е планина, която не ни призовава да я покорим, а иска да ни приласкае, обясни той. Тази кампания, която започва с „Чудесата на Родопите“, е част от дните на европейското културно наследство, отбеляза Желязков.

Министърът на туризма Зарица Динкова подчерта, че Родопите са един чудесен пример за единство в многообразието с комбинацията от етноси, религии, история, традиции и това е нещо, което трябва да бъде популяризирано като добра практика и показвано в цяла Европа. Като министерство сме изключително мотивирани, за да подкрепим вашата работа, увери тя. По думите ѝ налагането на „Бранд България“ е чудесно начинание, налагането на един бранд включва начина, по който се създава инфраструктура, архитектура, начина, по който се изгражда културата ни, образованието. Винаги за мен, чисто политически, изключителен приоритет е била работата с местните власти, посочи министърът. Защото, смята тя, страната ни има много силна нужда от децентрализация на политиките, така че хората на място да бъдат овластени, защото те най-добре познават нуждите си. В тази насока работим най-активно в момента, стартирахме програма за маркетинг на туризма в черноморските региони, като следваща фаза фокусът е върху Родопите, Розовата долина, Дунавските пристанища, посочи Зарица Динкова, предаде БТА.

Вирни се горе