Под мотото „Само една планета“, РИОСВ – Смолян отбеляза Световния ден на околната среда – 5 юни

Под мотото „Само една планета“, РИОСВ – Смолян отбеляза Световния ден на околната среда – 5 юни

С еко празник под мотото „Да живеем устойчиво в хармония с природата“, РИОСВ – Смолян и възпитаниците на ОУ „Стою Шишков“ град Смолян отбелязаха Световния ден на околната среда – 5 юни. По време на празника учениците от 5 и 6 ти клас научиха любопитни факти за отпадъците, техния произход, рециклиране и повторно оползотворяване. Посредством изработените по време на празника информационни табла, децата отправиха своя призив към намаляването на хартиените и органични отпадъци и представиха най-важните фактори за да имаме здрава гора и чист въздух.

Тазгодишните инициативи по повод Световния ден на околната среда – 5 юни стартираха на 30 май, когато експерти Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите и Регионалната здравна инспекция в Смолян отправиха призив към младежите: „Да защитим природата, като не пушим!“. В рамките на Световният ден без тютюнопушене – 31 май и Световния ден на околната среда – 5 юни бяха проведени срещи с гимназисти от областния град. С младите хора бяха дискутирани сериозните екологични вреди от отглеждането и консумацията на тютюн.

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни за насърчаване на осведомеността и действията за опазване на околната среда. Тази година най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, преминава под мотото „Само една планета“ с акцент „Да живеем устойчиво в хармония с природата“.

riosv

Вирни се горе