Побратимени градове обмениха в Кишпещ добри практики за развитие на общините

  Побратимени градове обмениха  в Кишпещ  добри практики за развитие на общините

Делегацията от община Смолян бе водена от секретаря Момчил Николов

Общински съветници и ръководители на културни и образователни институции от град Смолян, водени от секретаря на общината Момчил Николов участваха в конференция „Активно гражданско развитие чрез побратимяване“. Събитието бе организирано от Община Кишпещ с финансовата подкрепа на програма „Европа за гражданите“ – Мярка „Срещи на граждани от побратимени градове“.

74 бяха участниците в двудневната конференция, имаше и представители на побратимените на Кишпещ градове – Врбовец от Хърватия и Кшешовице от Полша . Форумът бе открит с поздравление от кмета на Кишпещ д-р Петер Гойда. В рамките на два дни побратимените градове споделиха информация и опит в областта на работата на местната власт с неправителствените организации. Показани бяха добри практики от изпълнени проекти в програмен период 2007-2013г., застъпени бяха темите за доброволчеството и възобновяемите енергийни източници.

Делегациите посетиха две училища в побратимената община, като се запознаха с начина на работа, постиженията и иновативни идеи за развитие. Показани бяха добри практики в използването на възобновяеми енергийни източници за функционирането на градския басейн. Община Кишпещ представи и постиженията си в подобряването на градската среда в квартала. Гостоприемните домакини организираха и автобусна обиколка на забележителностите на Будапеща.

Срещата даде възможност на гражданите от четирите побратимени града да се запознаят, да обменят опит и да дискутират по теми от общ интерес за развитието на общините.

Вирни се горе