По покана на Емил Хумчев, заместник областният управител на Периферия Източна Македония и Тракия за Ксанти Константинос Куртидис посети Златоград

По покана на Емил Хумчев, заместник областният управител на Периферия Източна Македония и Тракия за Ксанти Константинос Куртидис посети Златоград

По покана на Емил Хумчев, заместник областният управител на Периферия Източна Македония и Тракия за Ксанти Константинос Куртидис посети Златоград. Двамата, придружавани от кмета Мирослав Янчев, посетиха ГКПП „Златоград-Ксанти“, където на място обсъдиха възобновяването на работата на пункта, който е затворен от месец март 2020г. заради ограничаване разпространението на коронавирус COVID-19. Обсъдени бяха необходимите здравни мерки и нуждите условия за тестване на преминаващите пътници. Кметът Мирослав Янчев заяви, че в най-кратък срок Община Златоград ще осигури помещение за нуждите на гръцките здравни служби, които ще осъществяват контрол на вход в Гърция.

Константинос Куртидис каза, че процедурата от гръцка страна вече е задействана, като се очакват разрешения от съответните отговорни министерства. Той изрази увереност, че със съвместни усилия бързо може да се постигне положителен резултат и скоро през пункта ще може да се пътува отново.

Областният управител Емил Хумчев подчерта, че отварянето на граничните пунктове към съседна Гърция са от изключителна важност за икономическото развитие на област Смолян.

Гръцкият гост потвърди, че интереса за отварянето на пункта е общ, какъвто е и за надграждането на деловите и културните отношения между съседните области Смолян и Ксанти.

Куртидис бе гост и на традиционния празник на виното „Трифониада“, който се проведе днес в Етнографски комплекс-Златоград. Той бе очарован от атмосферата в Стария град и от начина, по който златоградчани умеят да пазят традициите.

Константинос Куртидис и адв.Апостолос Хаджистаматис, който го придружаваше, останаха впечатлени и от 150-годишния храм „Свети Георги Победоносец“, който посетиха и Взаимното училище към него

Вирни се горе