ПЛОВДИВСКАТА МАЕСТРА ПЕНКА ВАСИЛЕВА ГОСТУВА В КДК – СМОЛЯН

ПЛОВДИВСКАТА МАЕСТРА ПЕНКА ВАСИЛЕВА ГОСТУВА В КДК – СМОЛЯН

Популярната художничка Пенка Василева, не само в града под тепетата, а и в далечна Франция, се представя с колекция от 60 творби в зала „Петър Стайков” на КДК – Смолян на 4 август от 18 часа. Това е първата й самостоятелна изложба в нашия град.

В експозицията си Василева излага работи, изпълнени с молив, въглен, масло, смесена техника, икони и детски рисунки. Тя е изкушена и от словото, затова за нея не може да се каже еднозначно – икони, картини или стихове. Както в житейски план ѝ е съдено да е между две държави – България и Франция, така и в творчеството си тя е многообразна, развълнувана, изненадваща.

Стиховете са й винаги „под ръка” – като порив, възторг, радост, утеха. И естествено зрителят започват да ги свързва с картините. „Мисълта се изразява по-нагледно в стих и изображение”, признава авторката.

Пенка Василева има редица самостоятелни изложби в България и Франция, както и няколко съвместни изяви с руски иконописци и с дъщеря си Ана Ескофие. Заради поетичните й изблици, пловдивчани казват за нейните творби: „Картини в стихове”.

Колекцията може да се види до 15 август т.г.

Вирни се горе