Планирана продажба на Стоматологията в Смолян бе оспорена на проведено обществено обсъждане на общинския бюджет

Планирана продажба на Стоматологията в Смолян бе оспорена на проведено обществено обсъждане на общинския бюджет

Плановете на Община Смолян за продажба на части от Стоматологията в града бяха оспорени на проведеното днес обществено обсъждане на бюджета за 2022 г. Въпросът бе поставен от присъствалия на обсъждането народен представител от „Продължаваме промяната“ Михал Камбарев.

Общинарите не отговориха еднозначно на въпроса на депутата защо искат да продадат сградата, след като е обществено важна. Питането на народния представител и представители на екипа на ПП в Смолян е след постъпил сигнал от млади стоматолози. Отдаваните под наем зъболекарски кабинети в общинската сграда на Стоматологията са изключително важни за младите специалисти в планинската област, засегната от демографската криза, посочиха от „Продължаваме промяната“. Заместник-кметът на Смолян Марин Захариев пое ангажимент, че предложението за продажба на сградата ще се оттегли, ако не постъпят искания от стоматолози за закупуване на кабинети и след съгласуване с местната организация на Съюза на стоматолозите.

Финансовата рамка на проекта за общински бюджет на Смолян за годината е 64,3 млн. лева. Субсидиите от държавния бюджет са в размер на 38,2 млн. лева, като има увеличение с близо 4 млн. лв. спрямо 2021 г. Увеличението е за покриване на ръста в минималната заплата, повишението на възнагражденията в сектор „Образование“, както и значително увеличение на стандарта в „Социални дейности“.

В бюджета са заложени 10 000 лв. за стипендии за лекари и 70 000 лв. за финансови стимули за новородени. Предвидените помощи за столетници са 1500 лв.

Вирни се горе