Планински и ски туризъм на световно ниво в България!

Планински и ски туризъм на световно ниво в България!

В страната има четири големи и световно признати зимни курорта и няколко по-малки ски зони, които бързо се развиват и с право привличат вниманието на туристите. Общата дължина на пистите в България надвишава 210 км.

Знаете ли, че около 30% от територията на България е заета от планини? И те са изключително разнообразни по релеф и предлагат на посетителите богата гама от възможности за почивка, спорт и развлечения. В тях има чудесни условия за туризъм. Продължителността на ски сезона в средно високите и във високопланинските курорти е около 130 дни. Хотелите и местата за отдих пък са многобройни и предоставят възможност за настаняване според вкуса и предпочитанията на гостите.

Най-високите писти започват от 2600 м надморска височина, като максималната денивелация достига 1630 м. Всички писти се обслужват от модерни седалкови и кабинкови лифтове, както и от влекове.

Съвременните съоръжения и развитата инфраструктура гарантират добри условия за спорт през целия активен зимен сезон. Отлични условия за практикуване на зимни спортове има от началото на декември до април. Повечето големи ски зони са снабдени със съоръжения за сняг и гарантират наличието на качествена снежна покривка.

Ски училищата в основните ски зони ползват услугите на квалифицирани инструктори, които предлагат обучение както за деца, така и за възрастни. Курортите предлагат пакетни оферти, включващи карта за съоръженията, настаняване, изхранване и допълнителни екстри, което прави зимната почивка в България достъпна и разнообразна.

Пампорово е най-големият ски курорт в Родопите. Пистите в ски зоната са с различна степен на трудност подходящи за всички възрасти и възможности – от зелени за начинаещи до черни за професионалисти. Ски центровете Автогарата, Малина, Студенец, Стойките, Мечи чал (Чепеларе), са точките с най-голяма концентрация на туристи, където са съсредоточени лифтовите съоръжения, най-големите ски училища, ски гардероби и заведения за хранене. Те са отправна точка към връх Снежанка, откъдето започват повечето ски писти в ски зона Пампорово.

В курорта функционират над 15 ски училища, които разполагат с висококвалифицирани ски инструктори, предлагащи професионално обучение в групи или индивидуално на начинаещи и напреднали туристи. Специално обособена зона за деца от 4 до 12 години при ски център „Малина”, позволява и на най-малките да направят първите си стъпки в ски спорта с подкрепата на квалифицирани педагози и инструктори.

Наскоро изграденият Фън парк печели все по-голяма популярност сред екстремните скиори и сноубордисти, а халф пайп пистата и про-линията са ежегоден домакин на редица престижни състезания. Пет поредни години се организира най - голямото съ - битие в България за сноубордисти и скиори в дисциплина свободен стил – Pamporovo Freestyle Open.

Курортен комплекс Пампорово разполага с над 40 хотела от различни категории – къщи за гости, семейни, бутикови хотели, които предоставят и богатство от предлагани допълнителни услуги – ресторанти, механи, спа центрове, конферентни зали, зали за забавление и развлечение, детски центрове, боулинг зали, билярд, магазини за сувенири и спортна екипировка, Апрески барове, дискотеки и други.

На ски център „Студенец“ може да се насладите на една истинска арктическа атракция, подходяща за възрастни и деца – шейна с хъски впряг, която е емблематична за Пампорово. Така гостите в курорта, които не карат ски, могат да запълнят времето си отдавайки се на пълноценна почивка.

Вирни се горе