Пламен Димитров: Има скок в цените на стоките от първа необходимост

Пламен Димитров: Има скок в цените на стоките от първа необходимост

Наблюдава се скок в цените на стоките от първа необходимост, предупреди посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването “Денят ON AIR” по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Краставиците са по 6 лв., а преди бяха по 2,50 лв. Това е ненормално. Цените на всички зеленчуци и стоки за първа необходимост растат драстично през последните няколко дни.” – коментира синдикалистът. Той добави, че олиото е преминало 40% увеличение, а хлябът е поскъпнал с около 5-7%.

“Ясно заявихме, че този бюджет няма как да завърши годината. При него липсваха редица мерки, за които стана ясно, че трябва да бъдат непременно предвидени – и за борба с пандемията, и за медиците на първа линия, и за 60/40, и за пенсионерите. Промениха се някои от макроикономическите показатели. Имаме по-голямо очакване за растеж. Централната банка дава около 4,1 ръст на БВП, като очакванията са възстановяване на тези сектори от икономиката, които не са силно ударени.” – посочи Пламен Димитров.

Той изтъкна, че има много сектори, които са силно потърпевши от кризата, но и такива, които се възстановяват отлично.

По думите му повече приходи от сега заложените дават възможност за разходи, при които може да се вмести продължаването на мерките.

“Бяха заложени някои временни мерки, които не бяха предвидени в бюджета. Истината е, че никога не сме били в ситуация, в която да нямаме пари. Как са харчени парите е въпросът. До момента никакви плащания не са били отказвани. Да не забравяме, че 250 000 души бяха подкрепени и не загубиха своите места. Има работещи мерки, които и предишните управляващи и сегашните казват, че са добри.” – категоричен е Пламен Димитров. Той е на мнение, че с актуализацията на бюджета ще се намерят решения на много от проблемните въпроси, както и ще се актуализират пенсиите.

“Актуализация на пенсиите ще има. В този обем – около 1,8 млрд. на годишна база за 2022 г., около 350 млн. за последното тримесечие. Това означава 12,5% ще е средно увеличението на пенсиите.” – уточни Димитров.

Той коментира и разхода за пенсиите – по думите му той е 10 млрд. лева и ако искаме да увеличим шоково пенсиите, това означава да вдигнем данъците и осигуровките.

Относно COVID-кризата, Димитров посочи, че единственият начин за справяне с нея е ваксинацията.

Вирни се горе