Писмо до Света Богородица вдъхнови в конкурс 563 ученици от страната и чужбина

Писмо до Света Богородица вдъхнови в конкурс 563 ученици от страната и  чужбина

Три от наградите дойдоха в Смолян

Това е резултатът от проведения Десети национален конкурс за рисунка, стихотворение и есе на Пловдивска света митрополия в чест на Въведение Богородично. Награждаването на победителите се превърна в трогателно събитие – смислено за вярата и красиво в преживяванията. Пълна зала с усмихнати деца, радостни родители и доволни учители – сякаш прегърнати от Божията благодат!

Празникът за децата започна с камбанен звън и благодарствен молебен от Пловдивския митрополит Николай, който е бил председател на журито от специалисти, оценявали творбите. В храма на Духовната семинария той благослови децата и призова Божията закрила и благодат да са тях. След това събитието продължи с награждаване на победителите в конкурса в новата Аула на Пловдивската православна духовна академия и семинария „Св.св. Кирил и Методий“. Стените бяха украсени като галерия с наградените рисунки, изразяващи детското усещане и претворяване на личните чувства и отношения към Божията Майка. Тя е въведена в Йерусалимския храма от праведните си родителите св. Йоаким и св. Анна, когато е била само на три годинки. Затова с решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Оценка на проведения конкурса за ученици от 2 до 12 клас тема „Моето писмо до Божията Майка“ направи основният организатор Недка Чолакова, завеждащ Просветно-културния отдел на Митрополията. По думите й добрите резултати на децата показват правилното взаимоотношение между семейство, училище и църква и са основа за успешно духовно израстване на младите поколения. Тя им пожела под закрилата на Света Богородица да бъдат винаги усърдни, трудолюбиви и прилежни. Да носят в сърцата си любов и надежда, а към възрастните се обърна: „ Повече да вярваме на децата и талантите им, те са искрени и чистосърдечни, в конкурса има разтърсващи лични изповеди.“

За рисунките говори художникът свещеник Евгений Михайлов, споменавайки удовлетворението от приятно изградени композиции, които изразяват вътрешен свят и правилно полагане на краските.

В хармония с общото радостно настроението известният Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева" с главен диригент Милка Толедова отправи своя поздрав от красиви песнопения и за завършек - „Де е България“ от Иван Вазов: „Питат ли ме де зората ме й огряла първи път, питат ли ме де й земята, що най-любя на светът…“ Всички я изпяхме заедно.

Най-очакваният момент дойде с поздрава на митрополит Николай и връчването на наградите. Негово Високопреосвещенство каза на децата, че е щастлив да е с тях и да ги приветства с успешното участие. Вашето присъствие днес, каза той, вашето участие в тези духовни мероприятия ни утвърждават в надеждата, че България има бъдеще. Децата са бъдещето на нацията. Вие сте красивите цвета! Колко важно е децата да се възпитат в чиста православна вяра и любов към Бога! Той им пожела да умножават талантите, които Бой им е дал и да живеят в благочестие и мир.

Митрополит Николай бе заедно със своите викарии Знеполски епископ Арсений и Смоленски епископ Висарион, духовници от Митрополията, Академията и от Семинарията със свои ученици. С интерес и задоволство всички бяха съпричастни с радостта на децата от успехите им. Получи се едно светла духовна общност! Вярата крепи духа, живота ни и човечеството!

В церемонията по награждаването бяха обявени две специални награди от името на митрополит Николай за рисунка и есе. Някои ученици прочетоха свои творби. Всички наградени получиха грамоти и подаръци. Имената им са обявени в сайта на Пловдивската св. митрополия, а заснемането на това събитие направи Пловдивската православна телевизия.

Трима от наградените са смоленски деца от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ с духовен наставник отец Васил Маджаров. Трети награди печелят Ради Камбуров в 4 клас и Мария Караколева в 5 клас с преподавател по Вероучение Мария Христова. Втора награда печели Елена Стоева в 12 клас./ На снимката/ Ето нейното преживяване: „Днес на награждаването останах отново с едно голямо емоционално впечатление. За поредна година съм наградена и съм част от това събитие. Всеки път оставам без думи от прочетените творби от останалите участници в конкурса и от поздравленията, отправени от дядо Николай към всички нас! Тази година участвах за последен път, защото съм в 12 клас и поради тази причина поканих с мен да дойде и семейството ми, което ме е възпитало и е до мен през цялото време! Исках да им покажа какво е чувството да присъстваш на това изключително специално за всяко християнско семейство събитие!“

Росица Примовска

Aft

Adist

Вирни се горе