Писателката Здравка Ефтимова представи най-новата си книга в Смолян „РЕЗЕРВАТ ЗА ХОРА И ВЪЛЦИ”

Писателката Здравка Ефтимова представи най-новата си книга в Смолян „РЕЗЕРВАТ ЗА ХОРА И ВЪЛЦИ”

Снощи в зала „Петър Стайков” на КДК се състоя творческа вечер със Здравка Евтимова по повод най-новата й книга „Резерват за хора и вълци”. Интересът от страна на смолянчани към известната писателка беше изключителен. Популярната и много превеждана авторка на книги в чужбина идва за първи път в Смолян. Нейни романи и сборници с разкази са публикувани в САЩ, Великобритания, Гърция, Канада, Израел, Италия, Китай, Сърбия и др.

Романът „Резерват за хора и вълци” на Здравка Евтимова е великолепна изява на българския магически реализъм. Напластява колаж от поколения, събира колорита на минали обичаи и пародира модерността. Носталгичната картина на българщината събира проблеми не само български, а и частици от пъзела на глобалността. Горчивината нахлува постепенно, наслагва се и тежи върху фолклорните събития и личности. Гложди ви интригата – дали мъглата от тегоба ще се вдигне… И надеждата не угасва. Конструкцията следва стъпките на поколенията, а езикът е повече поетичен, отколкото прозаичен, с неочаквани сравнения и метафори. Това дава възможност да се следят нишките в динамиката на развитието.

Този начин на писане от чуждестранните писатели в Америка се харесва – съчетава етническа автентичност с идеите на международен упадък, героизъм и себеотрицание.

Книгата звучи в стила на Стивън Кинг в „Гробище за домашни любимци”, но се оказа автентично българско Макондо. И авторката изгражда концепцията за национална уникалност през звуците, цветовете, вкусовете, речта на българското село, на чиято повърхност се е проснало безвремието и неслучването. Още първият му разрез отваря панорама от кипяща жизненост, копнеж и носталгия към селския живот. Както в разказите на Елин Пелин и Йовков и тук намираме личностите, без които съществуването на селото би било немислимо – билкарката, лудите, циганите, емигрантите, костеливата старост, наивната младост. Но както и при класиците селото се намира в криза, сегашната е на идентичността.

Здравка Евтимова е родена в Перник. Тя е носител на наградите: Златен ланец, Чудомир, Блага Димитрова, Балканика, Роман на годината за 2015 на НДФ „13 века България”, Христо Г. Данов, а през 2021 г. зрителите на БНТ я избраха за свой любим български автор.

Кели Луче от електронното списание „Electric Literature” – САЩ споделя: „Всеки път, когато чета Здравка Евтимова, се замислям за силата, който притежават нейните женски персонажи, за това колко непримирими са те, колко наситено земни са, като същевременно създават впечатление и за неземност”.

Издател на романа „Резерват за хора и вълци” е ИК „Жанет 45”, Пловдив, а редактор на книгата е Красимир Лозанов.

Снимки: Пенко Чешмеджиев

efi

Вирни се горе