ПИЛОН „РОЖЕН“ ПОЛУЧИ ДУХОВНА ПОДКРЕПА ОТ ПЕТТЕ РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

ПИЛОН „РОЖЕН“ ПОЛУЧИ ДУХОВНА ПОДКРЕПА ОТ ПЕТТЕ РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

Пловдивска Света Митрополия, Главно Мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание, Софийска Синагога, Арменска епархия у нас и Софийска епархия на „Св. Йоан XXIII“ за католиците от Византийско славянски обред в България благословиха издигането на Паметник на обединението на Роженските поляни в Родопите. „Съобщаваме Ви, че Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай дава благословение за реализирането на проекта Пилон „Рожен“ и поставянето на пилон с българския трибагреник“. Това заявява в писмо до инициатора на кампанията и председател на фондация „Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев, представителят на Пловдивска Света Митрополия Викарий -Знеполски епископ. Новият Паметник на обединението ще е на територия на Пловдивска Света Митрополия, а според правилата на Българска патриаршия съществува ненамеса в делата на митрополиите.

Главно мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание у нас даде мигновено своята духовна подкрепа от името на председателя на Висшия мюсюлмански съвет д-р Мустафа Хаджи. „България има голяма необходимост от обединение и ние ще помагаме с молитвите си и с каквото още можем“, заявиха от администрацията на Главно Мюфтийство.

„Председателят на Централния израилтянски съвет г-н Максим Делчев подкрепя издигането на 111 м височина на българския национален флаг“, обявиха от Софийската Синагога и изразиха готовност за присъствие на откриването на монумента на българското знаме, което ще е на 13 юли т. г.

Благодарение на г-жа Варти, главен редактор на в. „Ереван“ в България, Архиерейски наместник епископ Датев Агопян дава благословията на Арменската епархия у нас. „Инициативата е достойна за нашето голямо уважение. Нека се сбъдне и в България да продължим да се обединяваме около истински полезните дела“, каза г-жа Варти.

Едновременно с подкрепата на останалите религиозни общности и Софийска епархия на „Св. Йоан XXIII“ за католиците от Византийско славянски обред в България, благословиха издигането на Паметник на обединението в Родопите. „Председателят на Католическата църква в България епископ Христо Пройков дава благословия за издигането на националния флаг на връх Рожен. България наистина заслужава!“, казаха от Софийска епархия „Св. Йоан XXIII“ след като се запознаха с проекта.

Националната дарителска кампания „България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Паметникът на Обединението - 111-метровият пилон на Роженските поляни ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии. Големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев изразиха безрезервната си съпричастност.

Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужва!“ може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.

   
Вирни се горе