ПГТТ „Христо Ботев” ще чества 80-годишнина на първото професионално училище

ПГТТ „Христо Ботев” ще чества 80-годишнина на първото професионално училище

80-годишнина на първото професионално училище в Смолян ще отбележи ПГТТ „Христо Ботев”. „Реално годишнината е на училището по дървообработване и облекло. Тя обаче съчетава традиции и новости на още две бивши учебни заведения в нашия град – механото и автото, защото всяко едно е дало нещо за историята и развитието на професионалното образование”, каза директорката на съвременната гимназия по техника и технология Мария Жайгарова.

Идеята е да се направи тържествен педагогически съвет, на който да бъдат поканени всички учители, които са работили и в трите бивши училища. „Искаме да покажем на колегите, че въпреки кризата, която е обхванала цялото общество, училището все пак е успяло да съхрани себе си, да се доразвие в различни посоки и да покаже, че в трудни времена можем да оцеляваме и то добре. Да знаят, че това, което те са направили не е отишло на вятъра. Днес тук има млади хора, които работят за развитието на учебното заведение”, посочи Жайгарова.

По време на честванията специално внимание ще бъде отделено и на патрона Христо Ботев. Бившият механотухникум носи името на българският поет и революционер още от 1972 г., с известни прекъсвания. Когато трите учебни заведения се обединяват в ПГТТ отново е премахнато името на патрона. През 2008 г. учениците сами предприемат инициатива за възстановяване на името на училището им. Тогава е изработено и знамето, по ученически проект. 80-годишнина на първото професионално училище ще се чества през март и април 2016 г.

В момента учениците в ПГТТ „Христо Ботев” са 217 дневна форма на обучение, задочно се обучават 24 деветокласници и 48 десетокласници. В ученическото общежитие към училището са настанени 37 ученици от гимназията. Таксата в него е преференциална – 10 лв на месец. „С всеки изминал ден подобряваме условията на живот на децата в общежитието и на образователно-възпитателния процес в училището”, каза в заключение Мария Жайгарова.

Вирни се горе