Петя Пампорова: „В Смолянска област не се изоставят деца“

Петя Пампорова: „В Смолянска област не се изоставят деца“

В същото време приемната грижа е най-добрата възможна грижа за изоставените деца

С директора на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ –Смолян Петя Пампорова разговаряме за предоставената социална услуга на приемните семейства в областта и за осиновяванията.

Госпожо Пампорово, данните сочат, Смолянска област е на челните места по осиновявания. Може ли повече подробности да представите?

За изминалата 2023, Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ е извършила 34 осиновявания. От тях 28 деца са влезнали в кандидат- осиновителски семейства от Регистъра на българите за осиновяване и 6 са влезнали в Международното осиновяване за семейства в чужбина.

Като специалист, може ли да коментирате на какво отдавате този добър резултат ?

Най –вече на приемните семейства, защото децата, които отиват за осиновяване са основно от такива семейства. В нашата област имаме 54 професионални приемни семейства. В тях имаме 54 деца, които са настанени в 50 семейства. В 4 семейства няма деца. В пет от семействата пък се гледат по две деца. 31 от приемните родители гледат бебета и са в режим на спешни осиновявания. Взимат деца от родителен дом и ги гледат, докато бъдат осиновени.

Като брой много или малко са приемните семейства в сравнение със страната?

Тази бройка е от ниските, но е достатъчна, защото в Смолянска област не се изоставят деца. Децата, които настаняваме в приемни семейства идват от други области. Бебета, идват предимно от София, Сливен, Стара Загора и други градове. Затова тези приемни семейства са ни достатъчни.

Не е лесно да си приемен родител. Изключително отговорно е, има ли желаещи да упражняват тази нелека и благородна професия ?

Да, винаги има желаещи. Налага се някои семейства да ги заличаваме от вече съществуващите поради напредване на възрастта и защото са изгледали по 8-9 деца. Допълваме ги с нови, които са кандидатствали. Другото отличително при нашите приемни семейства е, че те са само от български произход и се говори единствено на български език. Грижата е перфектна.

Известни сме в страната по отношение на тази социална услуга, че родопчани полагат много грижи и с любов отглеждат изоставените дечица...

Семействата са изключително грижовни. Грижат се прекрасно за всяко едно дете, гледат го като свое, даже по добре от своето. Най- малък здравословен проблем има детето веднага го водят на лекар.

А добре ли са обезпечени ?

Приемливо.

Да Ви попитам. Всички ли деца, които са в приемни семейства се осиновяват ?

Не всички деца в приемни семейства се осиновяват. В една голяма част от приемните семейства се отглеждат постоянно и трайно. Ние имаме няколко такива случая, в които в по 7-8 години се отглеждат децата в тези семейства. Те вече са пораснали няма как да бъдат осиновени, защото българските осиновители искат бебета. А когато са били в по-малка възраст, родителите им не са позволявали да бъдат вписани в регистъра за осиновяване. Ще Ви посоча един такъв фрапантен случай. Приемната майка е взела детето, когато е било на 36 дни. В момента е на 12 години и тя продължава да го отглежда. Шансът да бъде осиновено това дете е нулев, защото биологичните родители периодично осъществяват контакт с него. Друг подобен случай имаме в друго наше село. Приемно семейство отгледа дете до завършване на средното си образование. Даже престанахме да им плащаме заплата. Момчето вече е студент и те продължават да се грижат а него, през почивните дни и ваканциите той си ходи при тях.

А колко деца за осиновявания има на този етап ?

В момента в Регистъра за осиновявания има 19 деца, но от тях 7 са по -големи и са за международно осиновяване, 3 са със заболяване и също са за международно осиновяване. Едно дете е в процедура, за две е направен избор, други три деца са в биологична тройка- братя и сестри. Те не могат да бъдат разделени. На практика има само три деца, които в следващите седмици ще си намерят родители.

Има ли интерес от чужди граждани, които иска да осиновят деца ?

Международното осиновяване става през Министерството на правосъдието. Има интерес. Хората от чужбина не ги притеснява произхода, цвета на кожата, заболяването на децата, дали са биологична двойка или тройка. Взимат ги заедно. При международните осиновявания няма тези неща, които българите не допускат.

Какво си пожелавате в професионален план през Новата година?

Всяко едно дете, което е в приемно семейство да намери своите мама и тати. В същото време приемната грижа е най-добрата възможна грижа за изоставените деца.

Благодаря Ви за това интервю, госпожо Пампорова!

Вирни се горе