Петя Пампорова: През 2017 г. изплатените помощи и добавки от дирекциите „Социално подпомагане“ са в размер на 12 059 296,35 лв.

Петя Пампорова: През 2017 г. изплатените помощи и добавки от дирекциите „Социално подпомагане“ са в размер на 12 059 296,35 лв.

Разговаряме с Директора на “Регионална дирекция социално подпомагане” – Смолян за изминалата 2017 г.

Г-жо Пампорова, в началото на всяка нова година обикновено се прави отчет за свършеното през изминалата. Каква е разносметката за област Смолян относно отпуснатите еднократни и целеви помощи?

— За покриване част от разходите в началото на учебната 2017/2018 г. дирекциите „Социално подпомагане“ в областта подпомогнаха 604 семейства за 618 първокласници, а изплатените средства са в размер на 154 500 лв. Отказани са 14 заявления, като основната причина е, че средномесечният доход на семейството е по-висок от нормативно определения. В началото на предходната учебна година бяха отпуснати еднократни помощи за 689 деца на обща стойност 172 250 лв.

А за отопление, каква е цифрата?

— За отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво и електроенергия за отоплителен сезон 2017/2018 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ постъпиха 7 200 заявления-декларации. Отпуснати са 5 749 еднократни помощи, като преобладаващ е броя на подпомаганите за отопление с твърдо гориво. Изплатените средства са 2 094 637 лв. Отказани са 1 451 заявления, като в 80% от случаите средномесечният доход надвишава определения диференциран минимален доход за отопление. Има и случаи, в които е установено регистрация на едноличен търговец, наличие на собственост, която може да бъде източник на допълнителни доходи, липса на регистрация в дирекциите „Бюро по труда“ на лица в трудоспособна възраст, прехвърляне на имущество чрез покупко-продажба или дарение през предходните 5 години и сделката надвишава 60-кратния размер на гарантирания минимален доход и др. Констатирани са 4 случая, в които лицата недобросъвестно са получили целевата помощ – 1 в община Баните – не са декларирали получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, и 3 в община в община Чепеларе за декларирани неверни данни.

В сравнение с енергийната кампания за предходния отоплителен сезон, броят на подпомаганите лица и семейства е намалял с 552 броя (отпуснатите помощи са 6 301).

Както е известно, дирекцията подпомага лица и семейства и при други случаи. Какви са те?

— През 2017 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ са постъпили 155 бр. заявления за отпускане на еднократна помощ във връзка с настъпили инцидентни нужди от здравословен, комунално-битов, образователен и др. характер. В 101 от случаите са отпуснати еднократни помощи на обща стойност 26 145 лв.: в 80% от случаите помощите са отпуснати при инцидентно възникнал здравословен проблем – оперативно лечение на висока стойност, закупуване на лекарствени средства, транспортни разходи на лица с трайни увреждания и др., при които е доказан нисък месечен доход или липса на такъв; в 18 от случаите е отпусната еднократна помощ за комунално-битови проблеми и най-вече за осигуряване на отопление за зимния сезон на лица, които с много малко не са попаднали в обхвата на подпомаганите с целева помощ за отопление, а е доказано, че не могат сами да си осигурят такова; в 4 от случаите са отпуснати помощи за възникнал пожар.

В 54 от случаите е установено, че няма инцидентно възникнала потребност или не са изчерпани възможностите за самоиздръжка или издръжка от страна на разширения семеен кръг.

Общият размер на изплатените помощи и добавки по отделните нормативни основания от дирекциите „Социално подпомагане“ за област Смолян за 2017 г. са в размер на 12 059 296,35 лв.

Вирни се горе