Петковден – Благодатен празник в храм „ Св. Петка”- махала Бистрица/ Махмутица/, над с. Широка лъка

Петковден – Благодатен празник в храм „ Св. Петка”- махала Бистрица/ Махмутица/, над с. Широка лъка

На 14 октомври Православната църква почита една от най-дивните Христови невести – преподобната Параскева-Петка Търновска.В празничния ден, Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия отслужи Тържествена св. Литургия в храм ”Св. Петка”- махала Махмутица, над с. Широка лъка. В съслужение с него бяха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, енорийският свещеник протойерей Иван Марински, отец Димитър Петров, иподякони.

Макар че е обезлюдена, махалата не е обездухотворена.От рано сутринта в храма дойдоха боголюбиви миряни,чийто родов корен е от този край.Вдъхновени от празника на Св. Петка и от архиерейското посещение, те молитвено съучастваха в светата богослужба. Вярващите попросиха от светицата бързо застъпничество пред Господ Иисус Христос за изцеление и предпазване от беди. След богообщението, почувстваха в пълнота благодатта на светата Литургия. Църковни певци и хористи изпълниха празничните песнопения и всички заедно, с едни уста и с едно сърце, изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”. Празника уважи кметът на с. Широка лъка г-н Васил Седянков.

В приповдигната молитвена атмосфера викарният епископ се обърна към присъстващите с прочувствено слово, в което посочи важни моменти от житието на светицата – нетленните й мощи са пренесени от родното й място, в градовете Търново и Видин, а оттам са приети с голяма почит от Цариградската патриаршия.През 1641г. са преместени в митрополитската катедрала в гр. Яш, Румъния, където пребивават и до днес. Владиката призова: „Братя и сестри,благочестно да възпеем преподобната наша майка, света Петка, защото тя,като изостави тленното в живота, а прие нетленното във вечността, стана свята застъпница за всички бедстващи и изнемогващи от житейските злини. Поради това тя получи от Бога нетленна слава и благодат за чудеса”.

По традиция пред храма бе отслужен празничен водосвет за здраве и благословение на енорията и на Широколъшкия край. Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, след което епископ Висарион раздаде парченца анафора и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай. И тази година, за миряните, дошли да влязат в радостта на празника, беше приготвена обща братска трапеза.

Сийка КЕТЕВА

arh

dete

hora

vasil

kurban

poliana

Вирни се горе