Петковден - Архиерейска света Литургия отслужи епископ Висарион в параклис „Св.пр. Петка” в смолянския квартал Устово

Петковден - Архиерейска света Литургия отслужи епископ Висарион в параклис „Св.пр. Петка” в смолянския квартал Устово

На 14 октомври Православната църква почита една от най-дивните Христови невести – преподобната Параскева-Петка Търновска.В празничния ден, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Смоленски епископ Висарион отслужи Архиерейска св. Литургия в едноименния параклис в кв. Устово. Владиката е архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и втори викарий на Пловдивския митрополит. В съслужение с него бяха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и свещеник Димитър Одаджиев.

От рано сутринта храмът се изпълни с боголюбиви миряни, които посрещнаха с радост своя архиерей. Те отправиха молитви към светицата, просейки нейното благодатно застъпничество пред Бога и съучастваха в богослужбата. Църковни певци и хористи изпълниха благоговейно литургичните песнопения и всички заедно, с едни уста и с едно сърце, изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”..

В приповдигната молитвена атмосфера архиереят се обърна към присъстващите с вдъхновено слово, в което посочи важни моменти от житието на светицата, и призова: „Братя и сестри,благочестно да възпеем преподобната наша майка, света Петка, защото тя,като изостави тленното в живота, а прие нетленното във вечността, стана свята застъпница за всички бедстващи и изнемогващи от житейските злини. Поради това тя получи от Бога нетленна слава и благодат за чудеса”.

Накрая владиката преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Духовното събитие завърши с водосвет и многолетствие, след което епископ Висарион раздаде нафората и благослови християните.

Вирни се горе