Петър Гергьовски спечели сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Италия

 Петър Гергьовски спечели сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Италия

Страхотен успех постигна днес талантливият сноубордистът Петър Гергьовски (вляво на снимката). Той спечели сребърен медал в паралелния гигантски слалом от Европейския младежки олимпийски зимен фестивал във Фриули Венеция Джулия (Италия).

17-годишният българин завърши трети в квалификациите, след което достигна до финала, като последователно елиминира Бартоломей Кацичак (Полша), Крищоф Минарик (Чехия) и бронзовия медалист от младежкото световно 2022 Тервел Замфиров на полуфиналите. В директния сблъсък за титлата Гергьовски беше с 3.40 секунди по-бавен от представителя на домакините Майк Сантуари, който заслужи златото.

С бронза се окичи Вернер Пийч (Австрия), който изпревари с 1.32 секунди Замфиров в малкия финал. Замфиров, втори на квалификациите, надделя над Никола Майсер (Швейцария) на осминафиналите и над Лион Хамершмид (Австрия) на четвъртфиналите. В същата дисциплина при девойките Андреа Коцинова и Йорданка Андонова отпаднаха на осминафиналите. Коцинова беше елиминирана от Соня Запала (Полша) и завърши девета в класирането, а Андонова се нареди десета, след като беше отстранена от Мари Гамс (Австрия), която в последствие стигна до бронза. Шампионка стана Матилда Шайд (Германия).

Вирни се горе