ПЕТЪР АНДАСАРОВ ГОСТ НА КДК

ПЕТЪР АНДАСАРОВ ГОСТ НА КДК

На 15 март 2023 г. от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК ще се състои творческа вечер с поета Петър Андасаров. Тя се осъществява по покана на клуба и в съответствие с плана за неговата дейност през тази година.

Светозар Казанджиев ще представи госта на смолянската публика, а Андасаров ще направи половинчасов рецитал по свои стихове. На пианото ще е Светла Гергьовска.

Кой е Петър Андасаров? Той е роден в с. Елещница, Разложко, но през 1971 г. след завършване на СУ „Св. Климент Охридски” се премества окончателно в София. Петър е член на СБП, СБЖ и на Съюза на преводачите. Носител е на наградата за патриотична поезия „Георги Джагаров“. През 2020 г. е отличен с почетния знак „Златен век“ на Министерството на културата.

Андасаров е автор на 36 книги поезия, проза и публицистика, и стихове за деца, сред които „Нося те в очите си“, „А е толкова рано за сбогом“ (повест), „Преди да ви повикам“, „Слънце между нас“, „Безсмъртничета“, „А ме боли от нежност“, „С очи те търся“, „И няма връщане“. Книгите му „Хорце по небето“, „Ти освети небето на душата ми“, и „Иде хубавото време“, са отличени с годишната награда на СБП.

Стиховете му са преведени на руски, беларуски, чешки, полски, унгарски, немски, френски, английски, испански, монголски, китайски, японски, арабски и на езика дари.

В края на миналия век Владимир Свинтила написа в списание „Септември“, че в съвременната българска поезия съществува вече Андасарова метафора и се радва, че има такъв поет, който работи не само за себе си, а и за цялото си поколение поети. За книгите му са писали Ефрем Каранфилов, Тончо Жечев, Евтим Евтимов, Матей Шопкин, Николай Кънчев, Венко Христов, Гане Тодоровски, Максим Замшев, Иван Гранитски...

Вирни се горе