Петък 13-ти е: Какво "очерни" този ден?

 Петък 13-ти е: Какво "очерни" този ден?

Страх, много суеверия и постоянна тревожност изпитват някои хора в петък, 13-и. Мнозина се отказват да пътуват, най-вече със самолет, отлагат ангажименти и се стремят на не предприемат нищо на смятаният за фатален ден.

Няколко са хипотезите за "очернянето" на иначе стандартната дата в календара: на тайната вечеря присъстват общо 13 души - Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък.

Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Повече от 80 % от небостъргачите в света нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо

Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-ти.

А ако искате да преживеете най-добре деня, направете нещо, което обичате и което ще ви разсее от страховете ви, съветват експерти.

Снимка:БГНЕС

Вирни се горе