Пенсионер ще връща 42 хил. лева на държавата заради фалшив стаж

 Пенсионер ще връща 42 хил. лева на държавата заради фалшив стаж

Пенсионер от Неделино е осъден да плати на Националния осигурителен институт сума в размер на 41 773,93 лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от неправомерно получени суми за пенсия за осигурителен стаж и възраст и добавки от държавното обществено осигуряване за периода 08.09.2014 г. - 31.01.2021 г., ведно със законната лихва. Решението е на Районният съд в Златоград и се обжалва в Окръжен съд – Смолян. Тази седмица делото тръгва в Съдебната палата в областния град, пише Марица.

64-годишният Й. С. е наказан от Районния съд да плати още 681 лева възнаграждение за вещо лице и 1670 лв. държавна такса върху уважения размер на предявения граждански иск.

Мъжът е със средно образование, реабилитиран по право и женен. Той е признат за виновен, че е получил неправомерно пенсия, след като на 8 септември 2014 г. представил в сектор „Пенсионно обслужване“ на Териториалното поделение на НОИ в Смолян фалшиви документи за удостоверяване на трудов стаж и изчисляване на пенсия от клон „Стъкларски изделия“ – София, с фалшиви подписи от ръководител на ТПК „Бусер“. Той представил документи и за фалшив стаж към „Памукотекс инженеринг“ ООД. Чрез тях получавал неправомерно пенсия повече от 6 години. За фалшивите документи е получил от съда условна присъда от две години и шест месеца с изпитателен срок от три години.

Мъжът е част от група пенсионери – четирима мъже и три жени, за които смолянското поделение на НОИ заведе дела за фалшиви документи за стаж след подаден сигнал, че са се водили на работа и в Неделино, след като документите им сочат, че имат стаж извън региона. През 2019 г. за такъв фалшив стаж беше осъден друг неделинец, част от групата, както и цяло семейство – мъж и жена, и двамата с фалшив стаж. От НОИ тогава заявиха, че разследването им води до подозрения, че неделинци са си купили стажа от длъжностно лице, което им изработило документите за софийски предприятия, които сега не съществуват.

Вирни се горе