Пазарът на строителна дървесина се успокоява след рекордните цени, достигнати през 2022г.

Пазарът на строителна дървесина се успокоява след рекордните цени, достигнати през 2022г.

Пазарът на строителна дървесина се успокоява след рекордните цени, достигнати през миналата година, смятат експертите от Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян.

През 2022 г. се наблюдава абсолютен ценови рекорд на строителната дървесина за може би 100 години назад, заяви на пресконференция инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП. Според него поскъпването на дървесината през 2022 г. е повлияно както от икономически тенденции около постковид ситуацията, така и от повишеното търсене на дървесина в Европа заради войната в Украйна.

Около 250-260 лева за кубик строителна иглолистна дървесина са достигнатите нива на обявени тръжни процедури от ЮЦДП през тази година, докато през 2022 г. са регистрирани стойности от 300-350 лв.

От страна на ЮЦДП цените не са повишени рязко, а поскъпването е вследствие на достигащо до 100 процента увеличение на стойностите от участници в търгове за дървесина. Според инж. Бакалов, войната в Украйна е повлияла на пазара, от гледна точка на транспорта на дървесина. Забраните и санкциите са довели до голямо търсене на иглолистна строителна дървесина, тъй като Русия и Украйна са били най-големите вносители за Европа на дървесина. От Южноцентралното държавно предприятие се стремят да предлагат постоянно дървен материал за продажба, за да се успокои цената. При последните проведени процедури вече не се забелязва миналогодишното 100-процентно повишение на началните цени, а сделките са с около 50 процента над стартовите стойности, отчитат още от предприятието.

Вирни се горе