Павлин Белчев: "Искаме Баните да заеме подобаващо място на туристическата карта на България"

Павлин Белчев: "Искаме Баните да заеме подобаващо място на туристическата карта на България"

Г-н Белчев,вече почти една година сте кмет на община Баните, нека първо ви попитам за екипа, с който работите?

Голяма част от екипа, с който работеше моя баща, беше запазен. В това отношение не съм правил промени. В крайна сметка, когато работата върви това показва, че не трябва радикално да се променя администрацията. Това е екип, който във времето е успял да се утвърди и показва, че когато има необходимост от спешни действия те са гъвкави и успяват да постигат целите, които са заложени. Благодаря им за работата и се надявам да успеем заедно да направим община Баните по-добро място за живеене.

Какви бяха вашите три основни приоритета при встъпването ви в длъжност, които следвате и днес?

На първо място инфраструктурата, предвид спецификата на Общината. На второ място е туризма и развитието му, като целта ни е да поставим Баните на видно място на туристическата карта на България. На трето място създаване на повече работни места, както за младите, така и за активното население, защото в днешно време това е най-големия проблем за всички общини, които са далече от големите градове. Основната ни работа е да търсим инвеститори, да отваряме нови работни места, за да можем първо да задържим хората, които все още живеят в община Баните, а след това да станем отново притегателен център за онези, които живеят и работят в големите градове или в чужбина, защото съм сигурен, че голяма част от тях биха се върнали, стига да имат добра работа.

Как се справя община Баните в ситуация на пандемия?

За съжаление сме свидетели на едни турболентни времена, в които здравната криза се комбинира със социална, икономическа и политическа и се налага да бъдем гъвкави и да вземаме управленски решения в зависимост от конкретната ситуация и съответния ден. Аз лично съм си позволявал, като кмет, да издавам заповеди, които да допълват тези на министъра на здравеопазването и важат единствено на територията на община Баните. Ние получаваме информация от РЗИ Смолян как върви заболеваемостта и на база на тази информация преценяваме за следващата седмица какви мерки са необходими. Обикновено това, което правим при завишени данни за броя на заболелите, е спиране на пазара, който се провежда във вторник и четвъртък в община Баните, с цел да ограничим струпването на хора на едно място. Тази седмица спряхме и работата на всички детски градини на територията на общината, за да комбинираме с училищната ваканция и така да ограничим движението на деца и на родители. Освен това, когато има възможност служителите в администрацията работят онлайн.

Как се справяте с високите цени на електроенергията? Въведохте ли допълнителни мерки, с които да компенсирате разходите за ток, както правят в много общини?

Едва ли има община в България, която да не е предприела мерки в тази посока, с оглед тройното повишаване на сметките за ток. На този етап това, което бихме могли да си позволим е в населените места уличното осветление да спира в 23 часа и да бъде пускано в 5.30 часа сутринта. В административния център няма такива мерки. Опитваме се мерките да не засягат по никакъв начин живота на нашите съграждани. Много е лесно да кажем спираме осветлението или други публични услуги, но знаете ли, гражданите са прави, като кажат добре защо има държава, защо има община, защо аз плащам данъци, щом не получавам основни услуги. Така че много се надявам правителството да прояви гъвкавост и това да бъде преодоляно. Ако трябва да съм честен, считам че и на правителството в момента никак не му е лесно, предвид комбинирането на няколко кризи на територията на страната. Като се замислим едва ли някой от нас преди две години и половина е предполагал , че ще има такава пандемия, която ще промени изцяло начина ни на живот и второ ще забравим какво значи свободно движение на хора. Целият свят се промени и ние сме длъжни да бъдем гъвкави, да вземаме непопулярни решения, които да помагат на нашите съграждани да преминават по-леко през тези турболентни времена.

Г-н Белчев, казахте, че първият ви приоритет са инфраструктурните обекти, пътните връзки, достъпът до всяко населено място. Какво предстои в тази посока?

Двете пътни отсечки – Соколовци – Баните и Загражден – Белица са изключително важни за община Баните. Първата реално свързва Баните с останалата част на държавата, а втората – села като Давидково, Загражден и Стърница с южна България. Това са отсечки, които дълго време чакат да бъдат ремонтирани. Надявам се по направлението Соколовци – Баните ремонтните дейности да продължат след края на зимния сезон. На среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Караджов обсъдихме отсечката Загражден – Белица. Там трябва да се направи нова допълнителна обществена поръчка за довършителни дейности на трасето. Пътя вече е пробит, положена е трошено каменна настилка, но за довършването му са необходими средства повече от 50 % от тези, които са получени по предишната обществена поръчка. Съгласно Закона в такава ситуация трябва да се направи нова обществена поръчка. Министър Караджов се ангажира в най-скоро време АПИ да възложи обществена поръчка, за да може в рамките на тази година да бъде реализиран ремонта по този чакан от 1962 година път. Трябва да кажа, че сме в много добър диалог с МРРБ, те разбират факта, че тези две отсечки са изключително важни за община Баните.

По какви други проекти ще работите след зимния сезон?

Следва да довършим термо резервоара, който правим в центъра на Баните. Благодарение на него през лятото, когато е пиковия сезон, ще отговорим на търсенето на минерална вода от потребителите. Така ще спре досегашната практика да се правят планирани графици, кой кога да ползва минералната вода. Освен това се надявам да завършим голяма част от проекта за т.нар. градска алея. Тя започва от центъра на селото, движи се успоредно на реката и стига до т.нар. язовир – мини ВЕЦ, разположен на два километра от Баните. Това е нещо, което липсва на Баните като курорт – една градска алея за разходка. През лятото предстои и работа по довеждащия водопровод от Стърница до Баните, който е 12 км. Това е един много труден за изпълнение проект, но с общите усилия на Общината и изпълнителя ще успеем да го реализираме. Става въпрос за подземна инфраструктура, която не е подменяна 30 – 40 години и съответно всяко лято създава затруднения.

По отношение на туризма какво е необходимо на община Баните? Каква е вашата визия за развитието на общината като туристическа дестинация?

Освен добрата инфраструктура, за развитие на туризма е необходимо да се осигури разнообразие за престоя на туристите в общината. Еко пътеките са основополагащи, когато говорим за развитие на туризма. В края на 2021 г. финализирахме еко пътека „Оряховските водопади“. В момента планираме да се довърши втората половина на Загражденската еко пътека. Това е нашата гордост, като туристически продукт и трябва да положим усилия да се довърши, защото за сега е наполовина годна за разходка. По отношение на инвестициите в община Баните на този етап имаме двама големи инвеститори, които още тази година започват реални действия по изграждане на два хотела – единият е на мястото на някогашната водна пързалка, а другият е за хотел в центъра на Баните. Знаете, някогашния хотел на бившето РПК беше продаден и намеренията на инвеститора е да направи четиризвезден спа хотел. С тези две инвестиции се надяваме да се промени профила на туриста, който посещава община Баните. Заедно с това всяко лято се стремим да правим разнообразна програма в центъра на Баните. Миналото лято всеки уикенд имаше различни музикални спектакли, така че да удовлетворим всеки вкус, както на населението, така и на туристите. Амбицията ни е това лято да ги правим поне два пъти в седмицата. Искаме да поставим Баните на подобаващо място на туристическата карта на България, защото ако има нещо, което ни липсва е, че не сме достатъчно известни. Много хора не ни знаят и се колебаят. В тази посока работим активно. Скоро ще имаме и нов туристически сайт, насочен към популяризиране на всички наши забележителности. Смятам, че в днешно време рекламата в интернет и социалните мрежи е много важна.

Колко общо са хотелите и къщите за гости на територията на общината?

Имаме около три-четири хотела и около 15 къщи за гости. Те са ситуирани повече в селата Баните и Загражден. Когато говорим за развитие на един регион много е важна и инициативата на населението. Не всичко зависи от амбицията на държавата или общината. Всичко, което администрацията прави не би имало този ефект, ако има едно бездействащо население. И аз съм изключително благодарен и адмирирам всяка една инициатива на гражданите, в каквато и да е посока, за създаване на нещо градивно. Има много голям потенциал във всяко населено място в община Баните, когато говорим за туризъм. Това е и идеята на новия туристически сайт. Той ще представи всяко населено място в община Баните, така че да накара всеки потребител да пожелае да го разгледа. Защото всяко кътче заслужава внимание.

Проблем в цялата страна е демографската криза. Как се справяте с нея, така че да задържите хората и да се върнат тези които са напуснали общината?

Трудна и амбициозна задача. Това е факт в цяла България, даже е тенденция, която я има и в Западна Европа напоследък. Работата ми е свързана да говоря с доста инвеститори, които биха проявили интерес да инвестират в община Баните. Ако трябва да систематизирам кой е основния проблем при разговорите с тях е, че според тях си заслужава да се направи инвестиция, в която и да е точка на България, стига човек да може да осигури немалко на брой работна ръка. В един последен разговор с инвеститор, който беше съгласен да направи цех в община Баните, но ако му гарантирам 500 работни места. За съжаление ние не можем да изпълним това условие. В крайна сметка идеята е да помогнем на тези, които живеят в Баните да реализират своите бизнес идеи. Много е важно да има инициатива. Да, факт е че общината трябва да подкрепя различни идеи, стига да има инициативи.

Вие се върнахте в Баните от големия град, как се чувства семейството ви в Родопите?

Ние живеем в община Баните от една година. Чувстваме се много добре, казвам ви го най-отговорно без капка ирония. Децата се чувстват много добре. Съпругата ми работи онлайн в една АТ фирма. Тя е доказателство, как човек може да живее в Родопите и да работи в една софийска фирма, с параметри на работа и заплата като за столицата. В община Баните най-малките населени места са с най-голям интерес за продажби на къщи. Когато един човек си търси къща в планината търси малко по-диво и отдалечено населено място. И мога да ви кажа, че в села като Кръстатица, Босилково, Глогино почти няма свободни къщи за продажба. Интересите са големи от хора, които живеят в София, Пловдив, Варна…Тук искам да акцентирам върху възможността човек да работи онлайн. Едно от малкото хубави неща на пандемията е човек да живее и работи в малко населено място, стига да има базови условия да реализира това.

Високо ли е нивото на безработица в общината?

За съжаление, да. Това е главната причина, поради която част от населението търси своето препитание извън населеното място. Заетостта е предимно в рамките на производството и преработка на дървесини, производство на строителни материали, шивашки цехове. Това е най-големия негатив, че нямаме достатъчно брой фабрики и фирми, които да създават работни места. А работни места се създават с производство. В сферата на услугите не можем да направим кой знае колко, но в сферата на производството можем да се постараем повече. Ние сме готови да помагаме, когато при нас дойдат с идея за създаване на производство, на работна ръка. Ние сме отворени да помагаме, защото дори две работни места да бъдат създадени, това за нас са две семейства , които да продължават да работят на територията на община Баните.

В общината се провеждат и много хубави празници. Пандемията попречи на някои от тях. При нормални условия, какви са намеренията ви за предстоящи празници и културни събития?

Ние много държим на културното развитие на общината. 6-ти май, празникът на Баните и минералната вода е една традиция, която за съжаление пандемията ни попречи да реализираме последните години, но при всички положения ако всичко е наред към дата 6-ти май ще направим един хубав празник, който да е съобразен и с времената, в които живеем. По традиция вече няколко години наред каним читалищата да изнасят концерти, да показват интересни обичаи, бит, култура, които се радват на голям интерес, както от туристите и гостите, така и на местните жители. И за нас е интересно да си припомним някои неща от детските години. Миналата година за първи път направихме нещо като зелено училище. Ученици от София дойдоха за една седмица, рисуваха и играеха балет. Ще ми се в тази посока още доста да се развиваме. Иска ми се на първо време музикални училища да идват всяко лято на зелено училище и да изнасят концерти.

Намалява ли броят на учениците в община Баните?

За съжаление да. Броят на учениците е свързан с демографската криза. Тепърва ще се опитваме да създаваме повече разнообразни дейности, като хобита и спортове за учениците извън часовете в училище, така че да не се чувстват по никакъв начин малоценни от това, че не са ученици в големия град. На първо място отбора по хокей на трева отново започна да съществува. Всички са много амбицирани. Идеята ни е да каним външни хора да преподават различни музикални изкуства. Много добре работим с директорите на училищата и детските градини, всяко едно дете ни е много ценно, искаме да станат добри граждани, да милеята за родното място, да знаят от къде са тръгнали и да помагат.

Адекватно ли е здравеопазването в община Баните и какво трябва да се направи в тази посока?

За съжаление мисля, че в цялата страна здравеопазването не е адекватно. В рамките на общината имаме трима лични лекари, които успяват някак си с цялата трудност предвид отдалечеността на населените места, да покрият нуждите на населението. На мен, като гражданин на община Баните, ми липсва една малка болница или поликлиника. Има изнесени кабинети на специалисти, сега сме в преговори и с други лекари да идват, за да предоставим възможност на местното население да имат достъп до различни специалисти. Считам, че до пролетта най-късно лятото ще имаме една доста наситена програма откъм външни специалисти, които със своята експертиза да помогнат на местното население да разрешат своите здравни проблеми.

Финални думи…

Хората да бъдат живи и здрави, да се наслаждават на Родопите и да не се отказват от своите родни места, въпреки трудните времена, защото от нас зависи да ги направим по-приветливи и по-добро място за живеене. Да забравим най-накрая тази пандемия и да успеем да се освободим от този психически товар, най- вече. Всички се променихме и нека час по скоро я забравим.

Вирни се горе