„Патриотичен фронт НФСБ и ВМРО” почетоха 95-та годишнина от рождението на Николай Хайтов

  „Патриотичен фронт НФСБ и ВМРО” почетоха 95-та годишнина от рождението на Николай Хайтов

Кандидати за народни представители от коалиция „Патриотичен фронт НФСБ и ВМРО” организираха днес тържество пред Родопския драматичен театър в Смолян по повод 95-годишнината от рождението на големия български писател Николай Хайтов.

„Тук сме – пред паметника на Николай Хайтов, за да почетем 95-та годишнина от рождението на големия български писател, сина на Родопа планина – Николай Хайтов. Приживе той остави голямо литературно и културно наследство на България. Автор на една от най-превежданите и най-продаваните български книги „Диви разкази” автор на първата българска книга посветена на опазването на околната среда – „Бодливата роза”, радетел за чистотата на българския бит. Години наред от своя живот той посвети в търсене на истината за гроба за Васил Левски и успя да докаже, че според редица научни данни и според историческата памет Апостола на свободата е препогребан в църквата „Света Петка Самарджийска”, където днес има паметна плоча, благодарение на усилията на нашия общински съветник тогава в Столични общински съвет Данчо Хаджиев. Това заяви водачът на листата за Смолянски многомандатен район Силвия Трендафилова. Тя цитира пасаж от книгата „Пантеона на безсмъртните” на Цветан Цветарски, в която той пише за Хайтов – „За него важно бе в живота със съвеста си да е в сговор, вървяха в своята голгота в едно със живото си слово”.

В програмата, посветена на Николай Хайтов, прозвучаха негови любими песни, сред които и „Руфинка болна легнала”. „Има нещо съдбовно в това, че Николай Хайтов се ражда точно на днешния ден – 15 септември, когато е откриването на учебната година и няма да е пресилено ако кажа, че Николай Хайтов е един от съвременните будители, съвременните символи на българско просвещение”, каза още в словото си Трендафилова. Тя припомни, че приживе Хайтов стана патрон на телевия Скат и според него тази телевизия работи в грижа за България. По-късно той стана патрон и на Национален фронт за спасение на България, а сега и Патриотичния фронт НФСБ ВМРО. Символът в неговите думи – „Изтървем ли България, изтървали сме всичко”, стана послание на Патриотичния фронт, заяви Трендафилова.

На днешния 15 септември, когато започна новата учебна година като реформа в българското образование коалицията предлага да се възстанови възрожденския дух на българското образование и да се въведе дисциплината „Патриотизъм”. Смятаме, че това е, което ще обедини нашето поколение – децата, които в момента са ученици, заяви Силвия Трендафилова.

Още преди 15 години Хайтов прозря процесите на обезбългаряване тук в Родопите. Още тогава той отправи апел, че държавата трябва да предприеме мерки, за да си върне Родопите. Родопите, които през турско време не паднаха, днешно време бяха предадени най-безпроблемен начин. Хайтов бе човека който възпя Родопите и разкри душевността на родопчанина.

След програмата кандидат-депутатите от Смолян, членове и симпатизанти на партията поднесоха венци и цветя пред паметника на Николай Хайтов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе