Пътна полиция“: От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е със зимни гуми

Пътна полиция“: От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е със зимни гуми

„Пътна полиция“ напомня на водачите, че от днес - 15 ноември до 1 март, според Закона за движение по пътищата, автомобилът трябва да е с гуми предназначени за зимни условия или с дълбочина на протектора, не по-малка или равна на 4 мм.

За изминалия зимен сезон - 01.11.2021 - 30.03.2021 г., на територията на Област Смолян са настъпили общо 133 пътнотранспортни произшествия, от които тежките са 30, при които са загинали двама, а ранените са 38. Голяма част от пътни инциденти са поради не пригодено МПС за зимните пътни условия. От пътна полиция обръщат специално внимание на водачите как да подготвят автомобилите си:

Съвети за безопасно пътуване през зимата:

  1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.

  2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.

  3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.

  4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.

  5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

  6. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.

  7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.

  8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.

  9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.

  10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.

Вирни се горе