„ПЪРВОМ СЕ РОДИ СЛЪНЦЕТО” – ИЗЛОЖБА НА ЦОНКА ДУРЕВА В КДК

„ПЪРВОМ СЕ РОДИ СЛЪНЦЕТО” – ИЗЛОЖБА НА  ЦОНКА ДУРЕВА В КДК

На 1 март от 18 часа в зала „Петър Стайков” се открива самостоятелна изложба на учителката Цонка Дурева, позната и утвърдена художничка от нашия град. „Първом се роди слънцето” е мото на колекцията, която съдържа 43 живописни и графични творби. Дурева се налага в живописта като използва различни техники, включително и иновативни. Творческият й път започва от изложбения салон на КДК – Смолян. Има няколко самостоятелни показвания в читалищата на града и редица участия в общи художествени изложби на Дружеството на художниците.

Подредената самостоятелна колекция в зала „Петър Стайков” като първа, е нагледен пример за нейното израстване като творец. Сред творбите й преобладават портети, пейзажи, натюрморти. Портретите й са на момичета в традиционна носия, пейзажите, предимно есенни, отразяват хубостите на планината. Те излъчвт топлина, хармония, многобагрие и съвсем заслужено я нареждат до най-амбициозните учители-художници: Никола Николов, Иванка Дерекьовска, Елена Добрева, Тодора Янкова, Елена Мирчева...

„Първом се роди слънцето” ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 15 март т.г. Заповядайте, изложбата е интересна и заслужава нашето внимание. Всички са поканени!

КЛУБ ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе