Първите 60 м от пилона със знамето в Рожен вече са издигнати

Първите 60 м от пилона със знамето в Рожен вече са издигнати

Откриването на монумента на българското знаме ще се състои на 13 юли

Първите 60 от общо 111 метра от пилона в местността Рожен вече са издигнати, става ясно от публикация във Facebook на председателя на фондация "Наследство в бъдещето" Симеон Караколев, който е инициатор на идеята.

Преди обед той публикува видео на живо от монтажните дейности, а в късния следобед обяви и че първите 60 метра вече са монтирани.

Официалното откриване на съоръжението ще се състои на 13 юли.

"С най-близкото и свидното на българската душа - нашият фолклор ще започне празничната програма за откриването на монумента на българското знаме - Пилон "Рожен". Ще направим истинско пътешествие по нашите земи и ще започнем от нашия символичен домакин - Родопите - песенния храм на България", написаха инициаторите.

"Тук песента се ражда от сърце, от драго и бално, затова душата е пълна. Гайда приглася, чанове и птици допяват и става магия. В тази магия ще ви потопи Ансамбъл "Родопа", който от създаването си през 1960 г. до ден днешен продължава да бъде пазител на народните традиции и фолклор. След това ще посрещнем Ансамбъл "Тракия" - новатор в музикалните и танцови форми, които в изпълненията си по блестящ начин ще разкрият огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области", гласи още публикацията.

Идеята за монтиране на най-високия в Европейския съюз пилон, на върха на който да се вее огромен трибагреник, предизвика ожесточени спорове в социалните мрежи и извън тях. Караколев обаче защити проекта, като обясни, че той се изгражда на терен частна собственост, който не е природен парк и че всички процедури са спазени. А целта била да вдъхне национална гордост и самочувствие на българите по случай 111 години от освобождението на Родопите.

Финансирането на проекта е чрез публична кампания. "Дарителите ни са от всякакво естество. Ние сме пуснали до всички фирми и предприятия в България, отделно от това има DMS-кампания, отделно от това има други методи за дарение през карти онлайн. До издигането на пилона международна одитираща компания е поела ангажимент да направи одит, който ще бъде публичен", заяви още Симеон Караколев в средата на юни пред БНТ.

Проверка на МОСВ също не установи нарушение в разкопаването на Роженските поляни заради пилона със знамето.

„Не можем да поберем височината в една графика, но си го представете 2 пъти по-висок от това“, обявиха във Facebook страницата „Пилон Рожен“ на 16 юни.

Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км.

В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Вирни се горе