Първата Балканиада по снежен волейбол ще се проведе на вр.Перелик

Първата Балканиада по снежен волейбол ще се проведе на вр.Перелик

България, Турция и Румъния с най-доброто на първата Балканиада по снежен волейбол

България, Турция и Румъния ще бъдат с най-добрите си състезатели на първата Балканиада по снежен волейбол. Балканският шампионат ще е в Родопите под връх Перелик от 17 до 19 март. България е една от държавите, които първи започнаха да развиват новия спорт и той се превръща все повече в приоритет на федерацията.

Главен мотор на Балканиадата е Тошо Стоянов, който е президент на техническата комисия по снежен и плажен волейбол към Балканската волейболна асоциация.

„Миналата година направихме първото републиканско първенство по снежен волейбол – разказа Стоянов. – Този спорт се развива най-силно в Европа, а ние сме сред държавите, които работят най-много заедно с Италия, Франция, Австрия, Турция и Румъния. На първо място снежният волейбол трябва да стане атрактивен спортен продукт, а после ще се създават състезатели.“

Първото републиканско първенство беше организирано по всички изисквания на световната и европейската федерация. Не е имало никакви компромиси с критериите. „Така поставихме висок стандарт – продължи Стоянов. – В Европа работна група координира развитието на снежния волейбол, в която членуваме петима души. Благодарение най-вече на Италия и Австрия спортът набира скорост. Президентът на федерацията Любо Ганев е изключително активен и иска снежният волейбол да бъде на високо ниво в България. Групата, която CEV организира, разработва правилата, избира най-подходящите курорти, определя възрастовите групи.“

От октомври Ганев и Стоянов разработват организирането на Балканиадата. Двамата посетиха същия спонсор и място, защото още от миналата година хората на Перелик имаха желание да продължат.

Какви са изискванията за балканско първенство? Задължително трябва да участват най-малко четири отбора. И те да са при мъже и жени. Също е необходимо да се използва един от четирите формата, които предлага CEV. Турнирът трябва да е под шапката на зоналната организация – в случая Балканската волейболна асоциация. За да има статут на международен, трябва да участват най-малко три държави. Освен това турнирът ще бъде включен в платформата на FIVB и CEV. Необходимо е всички състезатели да се регистрират 10 дни преди началото. Всички резултати се въвеждат в платформата и могат да се следят на живо по цял свят. Спонсорът одобри награден фонд и при мъжете, и при жените. Всички състезатели ще получат точки за световната ранглиста в снежния волейбол. Те са два пъти повече, отколкото на републиканско първенство.

„Първоначално бяхме определили Балканиадата да е от 31 март до 2 април, но не знаехме, че тогава ще са изборите – продължи Стоянов. – Изместихме турнира седмица по-рано. Но в Европа има четири международни състезания по снежен волейбол. На три от тях домакин трябваше да е Турция, но заради земетресението бяха отложени. Така остана единствено в Австрия между 24 и 26 март. Съгласувахме с Любо Ганев нашият да бъде между 17 и 19 март. Не е хубаво в един уикенд да завърши целият сезон в европейския снежен волейбол.“

България ще бъде представена от Варна и Плевен при жените, които завършиха на първите две места на републиканското първенство. При мъжете е шампионът Смолян 2, както и Рудозем, който завърши трети. Всички отбори ще бъдат регистрирани в понеделник.

Промоутърът подготвя екипи за отборите и официалните лица. А от CEV вече изпратиха топки. В първия ден ще има по един мач за всеки тим, а на следващия – по два. Часовете ще бъдат съобразени спрямо прогнозата за времето.

Вирни се горе