Първанов и Слави Трифонов с еднакъв рейтинг

Първанов и Слави Трифонов с еднакъв рейтинг

Само 10% от хората искат предсрочни избори. Това показва изследване на центъра за анализи и маркетинг, проведено сред 1257 души в периода 8-11 април, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

За половин година е намаляло доверието към всички институции, сочи изследването. Единствено полицията и армията се ползват с по-високо доверие. Рейтингът на Бойко Борисов отбелязва лек спад, но все пак той и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов са личностите с положителен рейтинг. Доверието през октомври 2009 г. към Бойко Борисов е било 63,6%, а през април 2010 г. е 57,6%. 51,6% са вярвали на Цветан Цветанов през октомври миналата година, а през април т.г. – 56,4%. Доверието към Първанов спада с 10 пункта за шест месеца. Директорът на центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов заяви, че нашумелият конфликт между президент а и финансовия министър Симеон Дянков се е отразил негативно и на двамата, но все пак Симеон Дянков търпи по-големи поражения от този конфликт. Шоуменът Слави Трифонов почти се изравнява по рейтинг с президента Георги Първанов. Доверието към Слави Трифонов е 40,3%, а към Първанов – 39,8%. Доверието към финансовия министър Симеон Дянков е 31.5%, а към бившия еврокомисар Меглена Кунева – 31.4%. Председателят на парламента Цецка Цачева през миналата година се е ползвала с 32.6% доверие, а сега – с 30%. С около 3% намалява доверието към главния прокурор Борис Велчев за шест месеца.

С най-негативен рейтинг са Ахмед Доган – недоверието към него сега е 87%. Другият политик с най-негативен образ е Иван Костов. Недоверието към него е 81,8%. Негативното отношение към Волен Сидеров сега е 81.1%.

Само 10% от анкетираните искат предсрочни избори. 5% от хората с леви разбирания са с нагласа за поява на нова лява политическа формация. 60% от хората с десни убеждения биха гласували за ГЕРБ. 56% от анкетираните са се обявили против свалянето на Георги Първанов от поста държавен глава. Наблюденията на социолога Юлий Павлов сочат,ч е хората възприемат синята коалиция като нещо изкуствено. Според тях малките десни партии трябва да се групират около СДС. Ако сега се проведат избори по пропорционалната система, в парламента ще влязат ГЕРБ, Коалиция за България, СДС, ДПС и Атака. От октомври миналата година няма промяна в електоралните нагласи.

Вирни се горе