Първа копка на пункта "Рудозем - Ксанти" правят днес

Първа копка на пункта "Рудозем - Ксанти" правят днес

Започна изграждането на чакания повече от 25 години ГКПП Рудозем-Ксанти

Със символична „първа копка“ областният управител Недялко Славов даде старт на същинската строителна работа на обект – Подходен път и ГКПП „Рудозем–Ксанти”. Церемонията уважиха партньорите от българска и гръцка страна, проектанти, надзорници и строители, областни управители, кметове, директори и представители на регионални и национални институции и ведомства, духовни лица, медии и граждани.

Пунктът се изгражда по Проект „Подобряване на трансграничната достъпност“, (CrossBo), Програма ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020“. Партньори в проекта са EGNATIA ODOS S.A., Гърция и от българска страна – Агенция пътна инфраструктура и Областна администрация Смолян. Общият размер на бюджета на проекта е 38 802 558,00 евро. С постановление от МС от 18 декември 2019 г. е осигурено дофинансиране от 18 445 744 лв. за изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти”.

С тази стъпка се изпълнява поетия ангажимент от страна на Българската държава, както по програмата ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020“, така и по подписаната през 1996 г. на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Гърция за откриване на три нови гранични контролно-пропускателни пункта и пътни връзки между двете страни, което трябваше да се изпълни до 1998 г. По силата на Спогодбата, ГКПП „Рудозем-Ксанти” се изгражда за всички видове пътници и товари. Toй щe имa пo 4 лeнти зa пpeминaвaнe в двeтe пocoĸи.

„Днес е един радостен ден за всички нас, защото една дългогодишна мечта на родопчани, навлиза в решителната фаза на своята реализация. Днес след няколко десетилетия усилия на много хора и след множество процедури стигаме до същинското начало на строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти“!“, областният управител Недялко Славов приветства всички партньори и гости от българска и гръцка страна на церемонията по случай първата копка на подходен път и ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Той припомни, че това е един от трите пункта, договорени между България и Гърция в спогодбата сключена през 1996 година, и единствения все още нереализиран. „Но със стъпките, които извървяхме дотук считам, че съвсем скоро ще можем да отворим и този пункт и така да отговорим на очакванията на хората от двете страни на границата за пряка транспортна връзка. Искрено се надявам, че и двете страни ще направим необходимото да отворим този пункт през тази година, и да направим своеобразен подарък по случай 140 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между нашите две страни.“

Славов каза, че днес двете страни са част от голямото европейско семейство и са лидери на Балканския полуостров с ясната си про-европейска ориентация и общи позиции по ключови европейски въпроси. Той обърна внимание върху значимостта и необходимостта от осигуряване на повече транспортни връзки между двете държави, които да насърчат икономическото, социално и културно сътрудничество между двата народа, особено в трансграничните региони. „България инвестира много в последните години в пътна инфраструктура, особено в онези пътища, които са част от европейската транспортна мрежа ТЕН-Т. Казвам това неслучайно, тъй като пунктът „Рудозем-Ксанти“ е разположен на такава пътна ос – Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти. Затова се предвижда да бъде построен с възможност за обслужване на всички видове превози и товари. България в последните 10 години изцяло обнови по различни проекти цялата ос от Пловдив през Смолян и Рудозем до границата и я приведе според изискванията към пътищата с международно значение. Сега ще построим и граничния пункт, който ще осигури всички възможности за граничен и митнически контрол и на българските и на гръцките служби. Разчитаме и ще настояваме Гърция да направи същото и да рехабилитира освен пътя от Димарио до границата и останалите проектирани пътища до Ксанти и така да завършим заедно целия транспортен коридор Пловдив-Ксанти и да свържем двете автомагистрали Тракия и Егнатия Одос.“

Славов припомни, че като областен управител на област Смолян, с решение на Министерски съвет от август 2015 година, бе определен за възложител на обект с национално значение ГКПП „Рудозем-Ксанти“, което е голяма отговорност и огромна чест за него. „Много препятствия преодоляхме, по много процедури и съгласувания преминахме, вложихме много енергия и усилия. Но си струва! Затова днес ние се радваме най-много, защото тази церемония бе първата ни мечта, за която работихме и която с много работа днес сбъдваме!“ Той изказа благодарности за положените усилия към екипа по Проект „Подобряване на трансграничната достъпност“, (CrossBo). Благодари на Министър-председателя г-н Бойко Борисов и водените от него правителства, които му делегираха отговорността и същевременно честта да реализира обект ГКПП „Рудозем-Ксанти“, за личната подкрепа от премиера: „Аз виждах в него ентусиазъм силен като моя, защото той иска активните политики, които води на Балканите да намират реално изражение в конкретни проекти за свързаност и обмен. Този проект е точно такъв. Затова и като знак за това е полученото финансиране от държавния бюджет с постановление от 18 декември 2019 година. С това постановление се осигурява цялата сума за реализацията на строителството на и довеждащите комуникации за ГКПП „Рудозем-Ксанти“.“

За изпълнител нa oбeĸтa е избрано Oбeдинeниe „Πapтньopи-Kcaнти“ ДЗЗД c члeнoвe: „Koпeĸc и Ko“ EOOД, „Aгpoбилд“ EOOД, „БГ Лeнд Ko“ OOД и „CK-Bapнa 2007“ EOOД. Дoгoвopeнaтa цeнa зa CMP e 17,189 млн. лв. с ДДC.

Изграждането на пункта е договорено между България и Гърция още през далечната 1995 г. Очаква се ГКПП „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен до края на 2020 година.

Вирни се горе