Парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководството и състава на РИК-Смолян

Парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководството и състава  на РИК-Смолян

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев проведе консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции относно определяне състава на РИК-Смолян за провеждане на избори за народни представители, насрочени за 2 октомври 2022г.

„Надявам се на един конструктивен диалог, за да може да се постигне съгласие между партиите и коалициите, за да не се налага ЦИК отново да определя кой ще бъде председател, зам.-председател, секретар или член на РИК-Смолян“, каза областният управител Стефан Сабрутев. Съгласно Изборния кодекс, изборни райони с до девет мандата, какъвто е и Смолянски изборен район, съставът на РИК-Смолян е от 13 души.

Парламентарно представените партии и коалиции предлагат 13 членове на РИК-Смолян, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, в следното съотношение:

Коалиция „Продължаваме промяната“-4 членове;

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ -3 членове;

Партия ДПС-2 членове;

Коалиция „БСП за България“-1 член;

Партия „Има такъв народ“-1 член;

Коалиция „Демократична България-обединение“ -1 член;

Партия „Възраждане“ -1 член;

За председателското място постъпиха две предложения-за Анастасия Караманолева /Коалиция „Продължаваме промяната“/ и за Росица Чакърова /Партия ДПС/.

За заместник -председател на РИК бяха направени четири предложения- Костадин Чаталбашев /БСП за България“/, Соня Коджебашева /Партия „Има такъв народ“/, Симеон Велинов /Коалиция ГЕРБ-СДС/ и Стоян Марев /Коалиция „Демократична България-обединение“/.

За секретар на РИК-Смолян бе направено само едно предложение –Добрин Тодоров /Партия „Възраждане“/.

За членове от Коалиция „Продължаваме промяната“ бяха предложени още Ивайло Велков, Маргарита Солакова и Боян Симеонов. За резервен член-Анастас Анастасов.

От Коалиция „ГЕРБ-СДС“ за членове предлагат Малинка Кордова, Веселин Грашев и за резервен член- Евдокия Волевска.

От Партия ДПС за членове предложиха Таня Кьорова, а за резервен член- Емилиян Бакърджиев.

В хода на разговорите съгласие за ръководството и състава на РИК-Смолян не се постигна, а предложенията и документите на партиите и коалициите, ще бъдат изпратени в ЦИК. Централната избирателна комисия ще вземе решение за състава на РИК в Смолян за предстоящите избори на 2 октомври 2022г.

Вирни се горе