Парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха съгласие за поста секретар на РИК- Смолян

Парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха съгласие за поста секретар на РИК- Смолян

ЦИК ще назначи РИК в Смолян

Областният управител проведе консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции относно определяне състава на РИК - Смолян за произвеждане на избори за народни представители, насрочени за 2 април 2023 г.

Участниците, представляващи партии и коалиции, входираха в деловодството на Областната администрация - Смолян своите писмени предложения за състава на РИК - Смолян, заедно с всички документи, посочени в Изборния кодекс.

За председател на РИК бе направено само едно предложение - Росица Чакърова (Партия „ДПС“), за заместник-председатели - Костадин Чаталбашев (Коалиция „БСП за България“) и Димитър Марев (Коалиция „Демократична България - обединение“).

За секретар на РИК предложенията бяха три - Симеон Велинов (Коалиция „ГЕРБ-СДС“), Боян Симеонов (Коалиция „Продължаваме промяната“) и Добрин Тодоров (Партия „Възраждане“).

За членове на РИК, от Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложиха Малинка Кордова, Веселин Грашев, Евдокия Волевска, а за резервен член Василка Гатешка. От Коалиция „Продължаваме промяната“ бяха предложени Анастасия Караманолева-Пенева, Маргарита Солакова. За резервен член - Ивайло Велков. Предложението на Партия „ДПС“ за член - Таня Кьорова и Ренета Стефанова за резервен член. Рабие Кьосева бе предложението на Коалиция „БСП за България“ за резервен член.

На консултациите не присъства представител на Коалиция „Български възход“ и съгласно разпоредбите на Изборния кодекс и решение на ЦИК за незаетата бройка се тегли жребий. Жребият определи незаетата бройка да бъде заета от предложената от Партия „Възраждане“ - Стефания Станкова. По този начин членовете на Партия „Възраждане“ в РИК се увеличават и поради тази причина те оттеглиха своето предложение за секретар.

В хода на продължилите разговори, съгласие за секретар на Районна избирателна комисия - Смолян не бе постигнато. Предложенията и документите на партиите и коалициите, ще бъдат изпратени в Централната избирателна комисия, която ще вземе решение за състава на РИК в Смолян за предстоящите избори на 2 април 2023 г.

Консултациите са публични, в тях взеха участие парламентарно представените партии и коалиции, които са представени в 48-то Народно събрание.

Парламентарно представените партии и коалиции предлагат 13 (тринадесет) членове на РИК - Смолян, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, в следното съотношение:

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ - 4 членове;

Коалиция „Продължаваме промяната“ - 3 членове;

Партия „ДПС“ - 2 членове;

Партия „Възраждане“ - 1 член;

Коалиция „БСП за България“ - 1 член;

Коалиция „Демократична България - обединение“ - 1 член;

Коалиция „Български възход“ - 1 член.

Вирни се горе