Паралелка с един ученик предвиждат в училище в родопско село

Паралелка с един ученик предвиждат в училище в родопско село

Общо 25 маломерни и слети паралелки се предвижда да функционират в община Смолян от следващата учебна година.

Общинският съвет гласува решение с предложение до РУО за утвърждаване на паралелките с по-малко от минималния брой ученици. Клас с един второкласник ще има в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Арда, според общинските прогнози за училищната мрежа, предаде Дарик.

Общинарите предлагат да се формират 16 маломерни паралелки с над 10 ученика в защитените училища в селата Търън, Момчиловци и Смилян, както и в ОУ „Стою Шишков“ и „Юрий Гагарин“ в областния град.

Девет са предвидените паралелки с по-малко от 10 ученици в училищата в Широка лъка, Смилян, Момчиловци, Арда и Търън. Петима ученици от първи и четвърти клас ще учат съвместно в една класна стая в Широка лъка, а за единствения второкласник в Арда се залага индивидуална форма с намалена норма часове.

Училищата в опустяващите родопски села посрещат все по-малко ученици всяка година. Заради обезпокоителните демографски проблеми в планинския район, общинарите осигуряват дофинансиране за гарантиране на паралелките в камерен състав на учениците.

Вирни се горе