Параклисът „Всех светих българских ”в кв. Райково отбеляза своя празник

Параклисът „Всех светих българских ”в кв. Райково отбеляза своя празник

На втората неделя след Петдесетница параклисът ”Всех светих българских” в кв. Райково отбеляза своя храмов празник с тържествен водосвет.Последованието отслужи свещеник Димитър Михайлов, а песнопенията изпълниха хористи от райковския храм „Св.вмчца Неделя.”

Благочестиви християни от енорията и града почетоха светците от български произход, които са били хора на вярата и духа, и всеки с делата си е заздравявал връзката между църква, народ и държава.Миряните се преклониха пред подвига на 200 райковски първенци, загинали мъченически в 1720 г. за Христовата вяра.

Техните имена са изписани в храма, за да напомнят на бъдните поколения, че вярата и родовата памет са неизменните ценности, които дават смисъл и упование в живота.

Параклисът е построен през 1994-95 г. с участието на родолюбиви местни жители, по идея на Среднородопския християнски събор „За вяра, род и родина”.

„ Нека имаме примера на нашите родни светии– покровители и ходатаи, които чуват нашите молитви и по Божия милост ни помагат”- призова отец Димитър.”

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе