Параклисът “Св. Св. Константин и Елена” над Златоград отбеляза своя храмов празник

Параклисът “Св. Св. Константин и Елена” над Златоград отбеляза своя храмов празник

Параклисът “Св. Св. Константин и Елена” над Златоград отбеляза своя храмов празник с празнична литургия и курбан за здраве. Само преди месец инициативен комитет обявиха кампания за събиране на средства за обновяване на храма, предаде БНР Кърджали.

Параклисът “Св. Св. Константин и Елена” се намира над Златоград до граничната бразда.

Само преди месец започна дарителска кампания за събиране на средства за ремонтирането на параклиса, за подмяна купола на камбанарията, който е на две нива и вътрешно освежаване на параклиса. Нужните средства са 15 000 лева. От инициативния комитет бяха сигурни, че тази сума ще бъде събрана имено до празника на параклиса. Оказа се, че нужните пари не са несъбрани. Със събраните средства до момента е направен частичен ремонт на купола, който ще продължи в следващите дни. Един от големите дарители е златоградчанинът Александър Митушев.

“Не са събрани на цяло необходимите средства за ремонта на параклиса. С тези, които успяхме да съберем до момента се ремонтира горната част на купола на камбанарията. Остана да се ремонтира долната част на купола. До края на другия месец ще се ремонтира и тя. Кампанията още продължава”, каза Александър Митушев.

Въпреки ветровитото и студено време за празника на параклиса, който е до граничния пункт Златоград - Термес се събраха около стотина души. Сред тях бяха кмета на Златоград Мирослав Янчев, общински съветници от Златоград, директора на кърджалийската многопрофилна болница проф. д-р Тодор Черкезов, съпругата му и други граждани и гости на Златоград.

Празничната литургия беше отслужена от отец Виктор Христев от църквата “Св. Георги Победоносец”, който обслужва параклиса. След службата се раздаде и курбан за здраве. Сред хората дошли на храмовия празник имаше освен християни и мюсюлмани.

Дарителската кампания за събиране на средства за параклиса “Св. Св. Константин и Елена” продължава.

Дарителска сметка:

Църква „Св. Георги“ Златоград - BG26STSA93000000473855 в Банка ДСК.

Вирни се горе