Пандемията, която отне над 50 милиона живота

Пандемията, която отне над 50 милиона живота

Над 50 млн. жертви – това е шокиращата равносметка от най-тежката пандемия, връхлитала света след Черната смърт.

По официални данни в периода 1918 – 1919 г. от т. нар. испански грип се разболели приблизително 500 млн. души – или една трета от тогавашното световното население.

Последиците от коварната болест били толкова тежки, че в някои страни, сред които и САЩ, средната продължителност на живота се понижила с около 12 години.

Трите смъртоносни вълни на испанския грип

Учените разграничават три отделни вълни на пандемията от испански грип. Първата избухнала през пролетта на 1918 г. и засегнала предимно Северна Америка и Европа.

Най-смъртоносна била втората вълна, продължила между септември и ноември 1918 г. Тя отнела живота на милиони хора по цял свят.

Третата вълна засегнала Австралия, Северна Америка и Европа в началото на 1919 г. „Това обаче изобщо не означава, че след това грипът изчезнал“, отбелязва Джефри Таубенбергер, един от учените, успели да изолират генома на смъртоносната болест в края на 90-те години на миналия век.

Тъй като на практика целият свят бил изложен на вируса, хората успели да развият естествен имунитет срещу него. В резултат щамът на заразата от 1918 г. започнал да еволюира.

Променени версии на испанския грип се появили през 1920 и 1921 г., но те далеч не били толкова смъртоносни. „Болестта от 1918 г. изгубила своята вирулентност в началото на 20-те години на миналия век“, подчертава Таубенбергер.

Изумителното е, че според проведените генетични изследвания, щамът на заразата от 1918 г. е първоизточникът на всеки сезонен грип, регистриран през последния век.

Вирни се горе