Пампорово е домакин на 10-ия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Пампорово е домакин на 10-ия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

„Нарастващия потенциал на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България“. Това е темата на започващия днес в хотел “Перелик” в Пампорово 10-и конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. За участие във форума пристигна президента на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа. Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на туризма и община Чепеларе.

Имаме ясна визия къде искаме да видим България в областта на туризма в следващите години, заяви пред БНР Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация, предаде bgtourisam.

„Устойчивият продукт, който може да изведе България на едно друго ниво като бранд в областта на туризма, е именно балнео и СПА туризмът“, подчерта тя и отбеляза уникалния природен ресурс на страната.

Имаме сертифицирани 61 медикъл/СПА центрове, 151 СПА центрове и 36 уелнес центрове, посочи Кацарова пред БНР и добави: „За нас това е голям успех, защото брандът България стъпва на една здрава основа, а именно държавен стандарт“.

„Следващото нещо, което постигнахме, е да мотивираме общини и инвеститори в развитие приоритетно на балнео и СПА туризма като целогодишната форма на туризма, която задържа кадрите“, коментира още Сийка Кацарова.

„Щастливи сме, че все повече общини и кметове решиха, че тази форма на туризъм е добре да бъде позиционирана като една от водещите в техните програми за туризъм, при условие, че имат минерален ресурс на територията, а 97% от общините в България имат такъв“.

По думите й основният пазар на СПА туризма са българските туристи. Тя заяви, че следващият им проект е свързан с пазар Австрия.

„Министерството на здравеопазването е големият длъжник на българите. Ние отново сме една от държавите, която в програмата на Министреството превенцията е повече на хартия. Ваксините не са единственото средство за превенция, а превенция чрез използване на минералните води – това е записано само на хартия. Имаме информация, че темата за превенцията не е чужда за новия министър на здравеопазването. Надяваме се наистина да подходят партньорски към колегите от Министерството на туризма и ние сме готови с наши експерти да седнем и да говорим и да отворим още една тема – превенция, профилактика – изключително важно е да бъдат включени в програмата на Министерството на здравеопазването и всеки един българин със здравна осигуровка да може да ползва част от нея за програми в български курорти. Втората ни тема е медицинският туризъм, чието развитие без Министерството на здравеопазването няма как да е възможно. България може и има какво да предложи на европейския пазар в областта на медицинския туризъм. Ние бихме подкрепили такъв екшън план за развитие и популяризиране на България като целогодишна здравна дестинация“, категорична бе Кацарова.

Конгресът се определя като най-важното за Медикъл/СПА и СПА сектора в България. По традиция, участие в събитието ще вземат водещи специалисти и експерти от Европа и България в СПА и балнео сектора.

Вирни се горе