Пампорово АД ще прави балнеолечебен комплекс в село Беден

Пампорово АД ще прави балнеолечебен комплекс в село Беден

Девинското село Беден може да се превърне в СПА курорт

“Пампорово” АД ще строи балнеолечебен комплекс край девинското село Беден, съобщи за TravelNews Мариян Беляков, изпълнителен директор на дружеството. Той не уточни размерът на средствата, които ще бъдат вложени. Инвестиционно намерение вече е минало съгласувателните процедури в Министерството на околната среда и водите. Идеята е балнео комплексът да предлага водни процедури за подпомагане на лечението на клиенти, водно-терапевтични процедури за укрепване на имунната система, профилактични масажни и ванни терапии за облекчаване и разпускане па тялото.

Проектът предвижда изграждане на 14 топила в отделни помещения или с отделно обособени външни зони, разделени от парково озеленяване. Включени са общи съблекални със санитарни помещения, предназначени за външните и вътрешните топилки. Инвеститорът смята да подменя непрекъснато водата в топилата, за да може да се използват в максимална степен лечебните й свойства с цел също и подобряване на хигиенно-санитарните изисквания. Предвижданията са комплексът да работи целогодишно, а топилките – по 14 часа дневно между 8 и 22 часа. Ще бъдат изградени топила с по-голям обем в две самостоятелни постройки, снабдени с помещения за преобличане, санитарни и масажни помещения. Също така басейн с размери 2,4/4,8/0,9 метра или 10.4 кубични метра, предназначен за повече хора, разказва новинарският сайт Actualno.com.

Освен топилките и малки басейни, проектът предвижда изграждане на 4-5 двустайни бунгала за масажни, физио/кинезитерапевтични и индивидуални ванни процедури. Всяко бунгало ще разполага с две помещения с вани и масажни легла за процедури с общо санитарно помещение за преобличане и къпане. Предвижда се да има ресторант тип снек бар с около 54 места на закрито и тераса с допълнителни 24 места.

До него в обща сграда ще се разположат административният блок, състоящ се от рецепция, складове, помещения за персонала, магазини и други, а на второ ниво ще се изградят 5 хотелски двойни стаи и 2 хотелски апартамента със самостоятелни вани. Паркингът ще е с места за 26 автомобила. Предвижда се комплексът да се захранва с минерална вода от находище „Беденски минерални бани“, които са собственост на община Девин, като необходимото количество е около 1,5 литра в секунда.

През юли „Пампорово“ АД обяви, че започват да правят лечебен туризъм, който включва климатолечение, горска терапия, възползване от йонизацията на въздуха и фитонициди. В програмите се въвежда и нова хранителната добавка „Тера Окси", която е съвместна разработка между фонда CSIF (собственик на “Пампорово” АД) и "Елфи Тех“. Тя ще бъде използвана в лечебните програми. Добавката е нова и вече има регистрация, и одобрение за ползване.

“Пампорово” АД е собственост на инвестиционния фонд CSIF, който е на банкерката Цветелина Бориславова.

Вирни се горе