Пълнолунието влияе върху съня

Пълнолунието влияе върху съня

Учени за пръв път успяха да докажат, че лунният цикъл наистина влияе върху човешкия организъм, което се проявява в проблеми със съня при пълнолуние. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Current Biology,съобщи РИА Новости.

“Лунният цикъл действително влияе на човешкия сън, даже когато хората не виждат Луната и си нямат и представа в коя фаза е. Нашето изследване е първото научно доказателство, че лунният цикъл може да управлява човешкия сън. Ние успяхме да достигнем до този извод с помощта на метод на наблюдение, който “изтрива” чувството за време у човека”, заяви Кристиан Кайхонен от университета в Базел, Швейцария.

Кайхонен и неговите колеги са наблюдавали работата на мозъка и съня на около 30 доброволци, които са прекарали няколко дни в лабораториите, където не е имало часовници и прозорци. Участниците в експеримента не са били ограничени при избора на храна или дейности – учените само взимали кръвни проби, за да следят промените в хормоналния баланс. Когато доброволците лягали да спят, неврофизиолозите са оценявали дълбочината на техния сън и са следили за активността на невроните в мозъка им и движението на очите.

Първоначално, учените дори не предполагали, че лунните цикли могат да влияят на човешкия сън. Те се опитвали да разберат как се е променя биоритъмът на хората в отсъствие на цикъла ден и нощ. След като анализирали данните и ги съпоставили с известните природни феномени, които влияят на биоритъма, учените са открили, че доброволците са спали най-зле по време на пълнолуние.

При пълнолуние, участниците в експеримента са спали средно по 20 минути по-малко и са губели по пет минути повече, за да заспят. Според изследователите това е свързано с факта, че мозъчната активност по време на фазата на дълбок сън намалява с една трета. При следващите си експерименти Кейхонен и неговите колеги планират да идентифицират невроните, управляващи “лунните цикли”, и да установят каква роля играят в работата на организма.

Вирни се горе