Падна първата предизборна лъжа: Общинска фирма за чистота в Смолян скоро няма да има

Падна първата предизборна лъжа: Общинска фирма за чистота в Смолян скоро няма да има

Гласуваха рекордните 5.5 млн. лева за отпадъците в Смолян

От подарения боклук „Титан“ произвежда и търгува с керемиди и тротоарни плочки

Фирмите на „Титан“ – без никакъв контрол в община Смолян, видеонаблюдението на сметището – търговска и производствена тайна

„Изборите отминаха… да не се заблуждаваме – скоро общинска фирма за чистота няма да има в Смолян. Мнозинството в Общинския съвет за пореден път показа, че иска само „Титан“ да работи в нашия град“, заяви председателят на групата общински съветници от „Нашият Смолян“ Стефан Сабрутев.

Днес, съветниците от ГЕРБ, ДПС и „Новото време – Крос“, приеха рекордна план-сметка от близо 5.5 млн. лева и подкрепиха поредното източване на община Смолян - за поредната година, и гласуваха „против“ поемане на първата стъпка към общинско дружество.

Ден преди заседанието на Общинския съвет в Смолян Стефан Сабрутев внесе докладна записка, предложение от групата на „Нашият Смолян“, с която предлага нова план-сметка, с близо 1.7 млн. лева по-ниска от предложената от кмета Николай Мелемов. А средствата, които ще бъдат спестени от сумите, които смолянчани плащаме на фирмите на „Титан“, да бъдат начален капитал за създаване на общинска сметосъбираща фирма.

И решението на мнозинството в ОбС идва два месеца след предизборната кампания, когато всички партии обещаваха създаване на общинско дружество. И три седмици след декларацията на общинския съветник и председател на групата на „Новото време – Крос“ Коста Начев, разпространена до медиите, кмета на община Смолян и общинските съветници, в която заявява: „На дневен ред е трайно да се реши въпроса със сметосъбирането и създаване на общинска фирма за чистота“. И съветникът от ДПС Милен Журналов декларира днес, че също са за общинска фирма, но задраскаха всяка възможност това да стане реалност.

„Създаването на общинска фирма за чистота може да се финансира по няколко начина – със средства, които се отделят от Община Смолян – по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците; от икономия на средствата, които се събират от такса смет, каквото беше предложението ни; заем от ПУДООС. Предвид на това, че днес управляващата сглобка отхвърлиха всички наши предложения, скоро това няма да се случи“, коментира Сабрутев.

По време на заседанието на ОбС той даде пример с договора за сепариране, подписан от кмета Николай Мелемов с една от фирмите на „Титан“, чрез който община Смолян губи над 500 000 лв. „Един път гражданите на Смолян плащат тази сума, за да може „Титан“ да управляват сепариращата линия, която е общинска собственост, а накрая отпадъкът, от който се генерират приходи, остава в полза на оператора“, заяви председателят на групата на „Нашият Смолян“.

В продължение на темата за сепарирането на отпадъците общинският съветник Георги Пепеланов („Нашият Смолян“) добави, че „Титан“ печелят от нашия боклук, от който произвеждат керемиди и тротоарни плочки и печелят два пъти от отпадъка.

„Каня г-н Захариев в моя офис – ще му покажа керемидите и подовите настилки, които се произвеждат в дъщерната фирма на „Титан“ от част от нашия боклук. И могат да се купят от Общината и да се сложат на нашите тротоари. А относно контролът – по време на предизборната кампания в населените места в общината, задавах въпрос на всеки един кмет, който присъстваше - подписва ли товарителници, или някакъв отчет за фирмата, която по график трябва да минава и да събира боклука. Навсякъде отговорът беше не!“, посочи Пепеланов.

„Това, което предлагаме е напълно реалистично – разделно събиране и контрол върху тонажа на изхвърлените отпадъци. Разбра се вече, че контрол няма никакъв“, каза общинският съветник Радой Краев („Нашият Смолян“).

По време на разглеждане на план-сметката, съветниците от „ПП-ДБ“ представиха доказателства, че липсва всякакъв контрол върху услугата по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъците. Видеонаблюдението на кантара, намиращ се на депото, не е собственост на Община Смолян и по никакъв начин не може да се доказва какво се случва там. В поискан достъп до видеонаблюдението по Закона за достъп до обществена информация от „Титан“ отказват с мотива: „Налице са и производствена и търговска тайна, свързани със стопанската дейност на дружеството“.

Оказа се, че видеонаблюдението на депото „Теклен дол“ е изградено от оператора, и никой няма достъп до архивните файлове – не стана ясно дори, изобщо пазят ли се и записите. Извършва се единствено фиктивен „достъп“ в реално време от Община Смолян и РИОСВ, но липсват служители, които да наблюдават. Самото видеонаблюдение пък е изградено единствено с цел да не се депонира нелегално внесени през границата италиански отпадъци.

„Защо казвате че имаме контрол? Когато се изгради видеонаблюдение, собственост на общината, тогава ще има контрол. Ние в момента нямаме никакъв контрол на сметището“, заяви още Стефан Сабрутев.

С един „против“ и 16 „въздържали се“ съветниците от ГЕРБ, ДПС и КРОС, не приеха предложението на колегите си от „Нашият Смолян“ за направата на първа стъпка към изграждане на общинско дружество по чистота. И мнозинството гласуваха план-сметката от 5.5 млн. лв., предложена от кмета Николай Мелемов.

Кой не подкрепи създаването на общинско дружество по чистота, в търсене на нова, по-качествена и по-евтина услуга:

Ангел Безергянов (ГЕРБ);

Божидар Шуманов (ГЕРБ);

Екатерина Гаджева (ГЕРБ);

Ивайло Халваджиев (ГЕРБ);

Петър Мирчев (ГЕРБ);

Софка Иванова (ГЕРБ);

Стоян Иванов (ГЕРБ);

Велко Хаджиев (ДПС);

Милен Журналов (ДПС);

Минчо Симов (ДПС);

Валентин Кюлхански (Новото време – Крос);

Димитър Кацаров (Новото време – Крос);

Илия Томов (Новото време – Крос);

Коста Начев (Новото време – Крос);

Росица Станевска (Новото време – Крос).

Пресцентър "Нашият Смолян"

Вирни се горе