Овладян е пожарът на границата с Гърция

Овладян е пожарът на границата с Гърция

Овладян е пожарът на българо-гръцката граница в района на връх Вейката, в подножието на който от българска страна е разположено село Горно Къпиново. Очаква се до дни пожарът да бъде напълно потушен. И днес на терен са работили над 300 спасители, доброволци, военни и кметове на населени места от община Кирково.

До късния следобед военен хеликоптер е обливал с вода един от най-тежките райони, обхванати от огъня. Според участници в гасенето решаващи са били добрите метеорологични условия, съобщи БНР.

През целия ден верижни машини са прокарвали просеки в гората, за да заградят пожара от всички страни. "Продължава възстановяването на стари и изграждането на нови пътища, което ще ни позволи допълнително да въведем сили и най-вече вода за пожарогасене. Като че ли нещата стоят доста по-добре", заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от националното радио.

В късния следобед димът над зоната на пожара се разнесъл, видимостта се подобрила и това позволило на хеликоптера да продължи работа до тъмно. БНР информира също, че пожарът е локализиран на 90%, позовавайки се заместник областния управител на Кърджали Бисер Николов, който е на терен от началото на бедствието.

"Надявам се метеорологични условия да не разпалят наново горящи пънове, където са останали, но като цяло пожарът е овладян. Надявам се утре сутринта всичко да е вече коренно различно", коментира Бисер Николов и благодари на всички, участващи в гасенето: "Имаше хора, които стояха до огнищата по 36 часа без прекъсване, респект към тях."

Районът ще остане под набюдение най-малко 10 дни.

Снимка: БНР

Вирни се горе