ОУ "Стою Шишков" отбеляза 160 - години!

ОУ "Стою Шишков" отбеляза 160 - години!

Интервю с директора на училището Цонка Печилова

Г-жо Печилова, какво е да сте директор на училище със 160-годишна история?

160-та годишнина на нашето училище е една достолепна възраст, която ни дава възможност да си направим равносметка за миналото, настоящето и да начертаем бъдещето в образователната система. Да погледнем отново към историята на училището, да видим колко много са хората, завършили ОУ „Стою Шишков“ , които днес са се реализирали в успешни професии и разнасят славата в страната и по света.

Отбелязахте годишнината с тържествен концерт на 25 март – Благовещение.

Празникът беше отбелязан изключително тържествено в залата на НЧ „Кирил Маджаров“ в Устово. За да ни уважат дойдоха много общественици, родители и гости от Русе, от Бургас, представители на различни институции и обществени организации. Искам да отбележа, че моята мечта училището да има свой химн се сбъдна. Той е създаден от наши учители – текста е на Елена Иванова и Станка Перпериева, музиката е на Боян Цветков. Благодарение на тях ОУ „Стою Шишков“ се гордее със своя химн.

Последните две години бяха предизвикателство за всички – и за учители, и за ученици, и за родители. Как се отрази пандемията на образователния процес и как преминахте през този период?

Веднага след като беше обявено извънредното епидемично положение, екипът на ОУ „Стою Шишков“ се мобилизира и само за два дни успя да направи организация за започване на онлайн обучение. Смея да твърдя, че всички часове се водиха отговорно от колегите. Нямаме пропуснат час. Имаше ученици, които се отнесоха малко безотговорно към този вид учебен процес и те са главно от ромски произход.

Забелязвате ли негативни тенденции, следствие на пандемията сред учениците след връщането им в клас?

Определено първите дни децата са по-шумни, по-буйни. Причината, според мен е прекъснатия социалния контакт по между им. Освен това се налага колегите да дообясняват материала, там където има пропуски. Определено за предпочитане е присъственото обучение.

Колко са децата от ромски произход и как успявате да ги приобщите към средата и към образователния процес?

В момента в училище се обучават общо 207 ученици, от които 26 са от ромски произход. Основната причина да не участват в учебния процес и да не посещават редовно учебните занятия е липсата на мотивация у родителите. За съжаление при тях образованието не е нещо, което е важно за децата им и това води до безотговорност към учебния процес. Всички знаем, че за да могат децата да се обучават нормално трябва да има силна връзка семейство – учител – ученик. Когато тази връзка е нарушена не можем да постигнем крайният резултат, който искаме. Някои родители смятат, че училището освен, че трябва да обучава, така и да възпитава, но първата и основна задача на училището е обучение след това възпитание.

По време на пандемията и онлайн обучението тези ученици бяха ли обезпечени с устройства за един нормален учебен процес?

Училището ни разполага с изключително добра материална база, имаме компютри, таблети, които бяха раздадени за онлайн обучението. Нямаше ученик, който не може за провежда учебен процес, заради липса на устройство, а на някои дори заплатихме интернета.

Доста обновления и промени претърпя училището през последните години. Разкажете ни за материалната база.

Смея да твърдя, че училището наистина е много променено, изградени са много нови кабинети, училището има STEM кабинет, има игрална зала, зала за извънкласни дейности, за дейности по интереси, антистрес зала, обновен е стола, в който се хранят децата, сменена е изцяло покривната конструкция. В момента започва ремонт на двора на училището, той ще бъде покрит със зелена трева, за да могат децата да спортуват по-безопасно. Единственото, което ни остава е то да бъде санирано.

Да кажем няколко думи и за екипа, с който работите. Обезпечени ли сте с кадри?

В нашето училище не се усеща недостиг на кадри. Радващото е, че голям процент от учителите са млади, амбициозни, които се учат от опита на по-зрелите учители. Благодарение на тях нашите деца имат постижения в различни области – на Европейското кенгуру на първо място в първи клас от 100 ученици е класиран наш ученик, във втори клас, второто място отново се заема от ученик от нашето училище, имаме класиран ученик на областна олимпиада по история. Смятам, че в ОУ „Стою Шишков“ се дава наистина качествено образование.

За съжаление обаче остава проблемът с демографската криза. Осезаем ли е този проблем при вас?

Аз съм директор на ОУ „Стою Шишков“ от пет години. За това време се поддържа една постоянна бройка на учениците в училище, което донякъде е радващо. С тъга ще споделя, че следващата учебна година /2022 – 2023/ ще имаме само една паралелка в първи клас. В момента в подготвителната група в детската градина в Устово има 23 деца.

Според вас, какво трябва да се промени в системата на образованието, което да доведе до по-качествен учебен процес?

Това, което аз смятам е,че трябва да има по-малко теория, повече практическа работа за учениците, повече часове за упражнения, по-малко деца в клас, за да може един учител да работи с всички деца в един учебен час.

Какво е вашето послание към учители, ученици, родители?

Ще им пожелая, здраве, щастливи мигове, целеустременост и с лекота да превземат върховете на знанието.

Вирни се горе