Отварянето на ГКПП – Златоград активизира туристическия поток към региона

Отварянето на ГКПП – Златоград активизира туристическия поток към региона

Туристическият поток към Златоград и региона е активизиран през последните дни, след възстановяването на трафика през ГКПП „Златоград – Термес“, заяви пред БТА кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Хотелите в родопския град са почти изцяло резервирани за дните около Великден и Празника на златоградското чеверме на 7 май. Повишено търсене се наблюдава и за туристически продукти за летния сезон, според Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс.

Отварянето на граничния пункт в началото на април е изключително важно не само за Златоград, но и за целия регион от двете страни на границата, коментира Мирослав Янчев. ГКПП-Златоград възстанови дейността си, след като в продължение на две години бе затворен заради пандемията. Очакванията са пунктът да бъде натоварен през летните месеци, особено в периодите на опашки и задръствани на ГКПП – Маказа. Още в първата седмица след възстановяването на движението през ГКПП-Златоград, в града пристигат гръцки туристи за предпразнично пазаруване и СПА уикенд почивки, допълва Митушев.

Изключително силен интерес се наблюдава и към предстоящия Празник на чевермето, за който се очакват хиляди гости и туристи от цялата страна и от съседния гръцки регион. Празничната програма ще започне на 6 май с гайдарско надсвирване и надиграване. Музикален спектакъл на популярни гръцки песни е предвиден от 19 часа на 6 май. Церемонията за откриване на Празника на златоградското чеверме е от 11 часа на 7 май на централния площад в Златоград.

Вирни се горе