Оценките от матурите влизат в бала за прием в 48 университета

Оценките от матурите влизат в бала за прием в 48 университета

Оценките от държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще могат да бъдат включени в балообразуването при кандидатстване за прием в 48 висши учебни заведения в страната за академичната 2023/2024 гoдина. В повечето от тях кандидат-студентите ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата.

Това показва информация, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 51 ВУЗ-а в България. Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формирането на бала - Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж "Любен Гройс" в София и Американският университет в Благоевград. Оценките от матури не влизат в бала и при част от специалностите в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен, съобщават от МОН.

В четири висши училища няма да се провеждат кандидат-студентски изпити, като приемът ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия "Васил Левски", Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава оценките от държавен зрелостен изпит за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

В някои от висшите учебни заведения в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от матура. Такъв е принципът за прием в медицинските университети, където от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

Вирни се горе