Откриват музей - галерия "Петър Пиронков"

Откриват музей - галерия "Петър Пиронков"

Официалното откриване на Музей галерия „Петър Пиронков“ е на 16 септември, събота, от 17 часа

Идеята, тази уникална експозиция да бъде подредена в къщата на Кирил Маджаров е на кмета Николай Мелемов, посочи известният творец.

В реставрираната от община Смолян Къща музей „Кирил Маджаров“ в кв.Устово на 16 септември , събота, от 17.00 часа ще бъде открит Музей –галерия „Петър Пиронков“. „Идеята, тази уникална експозиция да бъде подредена в къщата на Кирил Маджаров е на кмета Николай Мелемов. „Аз му споделих, че искам да направя дарение от мои картини, а той каза, че най-подходящото място е там“, съобщи популярният художник Петър Пиронков. Той е приел това предложение като посочи, че има приятелски отношения с рода Маджарови, твори и живее в кв. Устово, а от години функционира и частната му инициатива - Дом на изкуствата. Известният живописец дари на община Смолян 40 уникални монументални платна, с които се е представял по света.

„С кмета Мелемов се обединихме около идеята, че ще възкресим за нов живот родната къща на Кирил Маджаров, която е и архитектурен паметник“, посочи Пиронков. Предвидено е да има зала за гостуващи изложби, ще функционира Арт център и ще се работи с деца.

Творецът е категоричен, че тази колекция ще бъде ценна за обществеността, защото всеки ще се докосне до елитарното изкуство. „Целта ни е да поставим основите на един художествен живот в реставрираната къща. Доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява като посещава изложбите“, каза още Пиронков.

Творецът и община Смолян канят жителите и гостите на града на откриването на Музей –галерия „Петър Пиронков“.

Вирни се горе