Откриването на Пилон "Рожен" ще е с уредени музикални авторски права

Откриването на Пилон "Рожен" ще е с уредени музикални авторски права

Фондация "Наследство в бъдещето“ не е отказвала да уреди авторските права с МУЗИКАУТОР за програмата, посветена на откриването на монумента на българското знаме Пилон "Рожен“, съобщиха организаторите.

Процедурата е в ход и правата за музиката, която ще се изпълнява по време на събитието, ще бъдат уредени до тържествената церемония на 13 юли. По независещи от организаторите причини има формално забавяне, заради промени, касаещи цялостната програма и музикалните изпълнения включени в нея. Към настоящия момент не е извършено нарушение на Закона ца авторското право и твърдението, че "ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика“ е неоснователно.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме - Пилон "Рожен“ ще стартира на 13 юли в 18,00 ч. с изпълнения на фолклорните ансамбли "Родопа“ и "Тракия“. В тържествения спектакъл от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от "История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор "Ваня Монева“.

Специална програма, посветена на българското знаме, от 20,00 ч. ще представи Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Националният флаг ще бъде издигнат на 111 метра височина в 21,00 ч. В церемонията ще се включат 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество "Традиция“ и "Родолюбие“ и "Бага-Тур“. След това ще бъде изпълнена песента "Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години и ще се извие голямо общобългарско хоро. Финал на вечерта ще постави грандиозно шоу-заря.

Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство "Рожен“ 2023.

Вирни се горе